Със 100 000 лева олекна отбор от Първа лига, след като вместо на свой контрагент пратил парите на киберизмамници. Футболният отбор вече е подал жалба в полицията.

Измамата е била подготвяна няколко месеца. Тя започнала с мейл до един от служителите в клуба. Уж трябвало да си въведе потребителското име и поща, за да не изтрият пощенския му акаунт. Работникът не забелязал, че писмото е лъжливо - макар интерфейсът на сайта да приличал на този на пощата, адресът бил различен.

Човекът се подлъгал и въвел данните си. Така ги пратил директно на мошениците. 

Те започнали да следят комуникацията на счетоводството и дебнели момент преди фактура. Когато видели обсъжданата сума, блокирали адреса на фирмата, която трябвало да получи парите си. Откраднали една от старите фактури, разменяни между клуба и компанията, и сменили само банковата сметка.

Създали и нов мейл адрес, подобен на този на истинската фирма. В писмото написали, че се извиняват за промяната на айбана. Тя се налагала заради запор на старата сметка. Затова от футболния клуб пратили парите. Няколко дни те не разбрали, че са жертва на измама, защото фирмата, която чакала парите си, писала мейли.

Те обаче отивали в кошчето. Затова едва след обаждане от контрагента футболният отбор подал жалба. Парадоксално, но октомври е месецът на кибербезопасността.