Сергай Харварда влиза зад решетките за 3 години и половина и трябва да върне цялата открадната сума на пострадалите. Това реши днес Пловдивският районен съд. Екстравагантният измамник ще излежи присъдата си при първоначален общ режим, след влизането ѝ в сила.

Отново с усмивка и страхотно настроение, мнимият депутат Сергей Димитров - Харварда застана пред магистратите. Този път Димитров беше сравнително по-обран и не си позволи да гони прокурора по делото си или да се разпорежда с Наказателен кодекс в ръка, както направи на предходното заседание. Въпреки че искаше и отвод на представителя на държавното обвинение, който не получи, Харварда се примири със съкратено съдебно следствие, като призна вината си. При този вид производство обвиняемият признава фактите и обстоятелствата описани в обвинителния акт и се ползва с 1/3 по-ниска присъда.

Сергей Димитров е с повдигнато обвинение, че на неустановени дати в  периода от месец януари 2020 г. до месец юли 2022 г., в Пловдив, Асеновград, Карлово, село Розино и в село Брестовица е измамил множество лица, с което им е взел общата сума от 326 533,65 лв.

Харварда се лансирал като политическа фигура и депутат от ПП „Продължаваме промяната”. „Рекламирал“ се във Фейсбук, където се представял себе си освен като депутат, адвокат, политик, експерт по ромските въпроси и други длъжности. След като спечелил доверието на хората, успял да измами десетки по различни начини.

Спретнат, усмихнат, приказлив и убедителен – така го  определяха и десетките по коридорите на съда, дошли да си търсят парите.

Прокурор Недялко Мавродиев пожела от съда да му бъде наложено наказание 8 години лишаване от свобода, което да бъде редуцирано, заради признатата вина и съкратеното съдебно следствие. Към това становище се присъедини и един от гражданските обвинители и ищци.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Окръжен съд - Пловдив.

Усмихнат и с наказателния кодекс в ръка, Сергей Харварда дойде в съда, за да гони прокурораСергей Димитров е с повдигнато обвинение, че е завлякъл десетки с общо 326 533,65 лв.

Защитата му - адвокат Бахов обаче не беше съгласен с такова наказание и помоли магистратите, ако евентуално, Сергей бъде признат за виновен от съда, да се вземе под внимание разкаянието, което обвиняемият изпитва и това, че държанието му е подобрено, както и чистото му съдебно минало. Според юриста наказание от 3 години лишаване от свобода може да бъде достатъчно.

В последните си думи към съда мнимият депутат каза на съдия Божидар Кърпачев, че желанието му е присъда от 4 години, но редуцирана.

Сергей Харварда измамил още 15 души, представял се за депутат , адвокат и общински съветникИ Окръжен съд отказа да освободи мъжа, обвинен в серия измами