Майсторите-рекетьори, измамили възрастна жена остават в ареста. Това реши днес Апелативен съд – Пловдив като потвърди определение на Пловдивския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата мъже от Сливен. Майсторите, които са част от строителна бригада за поставяне на топлоизолация завлякоха жената с 10 000 лева.

Както TrafficNews разказа тримата са привлечени като обвиняеми за извършено в съучастие престъпление /изнудване/, като на 12 юни 2024 г.  чрез заплаха са принудили възрастна жена да изтегли от банката и да им даде на ръка 10 000 лева за извършване на нежелан от пострадалата ремонт - поставяне на външна топлоизолация на апартамента й.

В днешното съдебно заседание, в което се разгледаха жалбите на Петър Митов (47г.), Горан Георгиев (59г.) и синът му Илия Георгиев (37г.) срещу задържането им под стража, защитата им поиска по-леки мерки за неотклонение, а един от тримата им адвокати настоя да бъдат пуснати без мярка за неотклонение. Той съобщи, че клиентите му са възстановили сумата на пострадалата и представи документ за това.

Прокурорът поиска да бъдат потвърдени мерките за неотклонение задържане под стража и на тримата обвиняеми, които са започнали непоискан от пострадалата ремонт, като са я подлъгали да ги пусне в апартамента си, а след това са я заплашили, като по този начин са я принудили да им даде пари.

Според магистратите на този ранен етап от разследването, са налице доказателства, които формират основателно подозрение всеки от обвиняемите да е съпричастен към разследваното престъпление. Показанията на пострадалата жена съответстват на съдържанието на „договор“-а, който е била принудена от единия от обвиняемите да подпише. Непопълнени в същия са съществени реквизити за обем и стойност на ремонта, крайна дължима цена. Пострадалата го е подписала от страх, че ако откаже, може да има негативни последици за нея.

Съдът прие, че въпреки че делото е в началната си фаза, налице са достатъчно доказателства, които обосновават предположение обвиняемите да са съпричастни към вмененото им престъпление. То е тежко умишлено. Налице е опасност при по-лека мярка за неотклонение всеки от обвиняемите да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно.

Майсторите-рекетьори обещаха да върнат парите на измамената жена, но остават в арестаПред магистратите Петър Митов, Горан Георгиев (59г.) и Илия Георгиев (37г.) помолиха за милост