Беше тежко решение да не си прекратя отпуската, заяви директорът на НАП Галя Димитрова преди няколко месеца, когато избухна скандала НАП -лийкс и стана ясно, че личните данни на милиони българи са публикувани в интернет. Също толкова тежко решение за нея вероятно е да приеме увеличението на заплатата, което днес й гласува провителството. Със задна дата, считано от 1 януари, тя ще получава сумата от  5500 лева. В бюджета за тази година е предвидено увеличение на разходите за заплати в бюджетната сфера с 10%, като при гласуването на закона бе посочено, че ръстът за всеки служител ще е индивидуален и ще зависи и от оценката за работата му. Повишението на заплатата при Димитрова е точно с 10%.

"При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията", пише в мотивите на Министерския съвет.

Лошо няма, каквото за слугата, това и за господаря му.  Щом министрите са преценили, че Галя Димитрова е изпълнила успешно „основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019”, нормално е да й увеличат заплатата. Далеч сме от сиромахомилските залитания и смятаме, че ръководители от нейния ранг трябва да са с достойни заплати, но все пак няма как да не си спомним, че  това увеличение идва след два грандиозни скандала, свързани с ръководената от нея структура.

Първият беше точно през 2019, когато Димитрова е изпълнила „поставените цели”.  През юни избухна един от най-големите скандали в новата ни история, когато се оказа, че хакери са пробили сървърите на НАП и са източили личните и фирмените данни на милиони българи. И не само са ги източили, но и ги бяха споделили в публичното пространство. Макар и грандиозен, скандалът остана без последствия. Последваха символични уволнения на по-ниски нива, а Димитрова дори не трепна. Тя не прекъсна отпуската си, след като стана ясно, че данните на над 4 милиона българи "са изтекли" в интернет. Това било "тежко, но много добре обмислено" решение, каза самата тя. Шефката на НАП аргументира отсъствието си с "важна и изключително отговорна лична причина". И добави, че е необходимо "човек да е отговорен не само в професионален, но и в личен план".

Вторият скандал се разрази преди броени дни, когато стана ясно, че от Националната лотария са си „спестили” едни 500 милиона лева от данъци.  

Да не забравяме и катастрофалната Наредба №18, която изкара десетки хора пред Народното събрание. 

Не че 5 500 лв. са много пари за ръководител на една от най-важните институции в държавата, даже напротив, обаче точно тази, след всичко това, което се случи миналата година, увеличението звучи доста цинично.  И това е само основната заплата – тук дори не се споменават добавките за прослужено време, ДМС-та и прочее добавки. А само преди дни излезе информация, че през злополучната 2019 служителите на НАП са си разпределили 30 милиона лева бонуси. 

По същата логика трябва да бъдат поощрени арестуваният министър на околната среда и водите Нено Димов, другите по веригата, проспали източването на язовир „Студена”, членовете на Комисията по хазарта.  

Подобни, наглед дребни неща, могат да докарат до бяс скромния данъкоплатец, притиснат от поредната наредба, закон или данък. И ако сериалът „Ловът на Божков” се следи по-скоро със злорадо любопитство от същия този данъкоплатец, то заплатата от 5 бона и половина на данъчната едва ли ще бъде преглътната толкова леко.