В днешно време не само медиите са информационен източник. Такива са и техните потребители, които със своите коментари показват каква е обществената нагласа към един или друг проблем. А рядко нещо събужда читателската активност като трагедия на пътя.

36-годишният полицай Делян Палазов загина в Пловдив, след като бе блъснат от лек автомобил на булевард „Санкт Петербург”. Шофьорката – Катя Л., е задържана за 72 часа и се очаква да й бъдат повдигнати обвинения. Според първоначалната версия за инцидента управляваният от жената автомобил КИА е изпреварил отдясно друг автомобил. Полицаят бил на платното и вдигнал палката си, разказва очевидец. Движещата се с висока скорост кола обаче буквално го помела.

Коя е шофьорката - четете ТУК

Новините за трагичния инцидент предизвикаха лавина от коментари от читателите на TrafficNews.bg. Едни от потребителите обвиняват шофьорката, други търсят вина и в загиналия служител на полицията. Както след всеки инцидент с загинал на пътя обаче, напрежението е голямо. Има го цъкането с език за неспазването на законите, има ги пожеланията да караме по-разумно, има я и липсата на вяра в правосъдната ни система.

Очакванията сред голяма част от хората са, че шофьорката Катя ще се измъкне от правосъдието като си плати. Сред очакванията са тя да получи присъда от рода на "3 години условно" или пък, че ще "се измъкне бързо от пандиза". Други изразяват надежда, че наказанието ще е адекватно - "поне 15 години, макар че няма да се върне човека", иска потребител с никнейм "Kiro". Други искат доживотна присъда.

"Само да не се окаже, че тази шматка е карала на круиз контрол и е объркала педалите и не е знаела как да го изключи. Нищо чудно да изкарат полицая виновен, ако тая **** се окаже на нечий дебел врат снаха, балдъза и т.н.", коментира друг анонимен потребител. Коментарите, според които шофьорката има богати и властни съпруг или приятел, роднини и прочие, не са малко. Това показва каква е нагласата към такива инциденти – за много хора шофьорът, особено ако е карал скъпа кола, е или с купена книжка, или връзкар, или счита, че правилата не важат за него.

Други обаче не са чак толкова остри.

"Понякога е наложително да се кара бързо. Просто така се е случило", пише наш читател, като друг веднага му опонира, че "наложително", само ако управляваш полицейска кола, линейка или пожарна. Останалото било "келешлък, избиване на комплекси и простотия".

Повече за загиналия Делян четете ТУК

Не всички обаче обвиняват само шофьорката. Други търсят вина за случилото се и в загиналия полицай.

"Не мога да разбера как може да виждаш, че колата лети към теб и да не се дръпнеш назад. Автомобил не се спира така. А и не е най-важното да го спреш. Затова има регистрационни номера, за да установиш нарушителя. Слаба подготовка на служителите на КАТ", пише анонимен потребител, представил се като "Минувач". Друг го подкрепя, казвайки, че видиш ли кола трябва да се отдръпнеш. Според "ivancho" нарушител не се спирал с палка, а трябва полицаите да тръгват след него с колите си. Тези настроения се насочват срещу колегите на загиналия Делян като цяло - "като се крият като мишки и изскачат в последния момент...", коментира "ivan".

Други пък се чудят дали ако загиналият не беше полицай, народният събор в Лаута щеше да бъде отменен.  Според някои не е трябвало полицаят да се спира друга кола, при условие, че вече е проверявал едно превозно средство. Те биват контрирани от тези, които заявяват, че униформеният е бил прав да се опита да спре KIA-та, за да предотврати някое произшествие на булеварда.

Всичко това, естествено, води до реакции на хора, които са на срещуположното мнение и смятат, че вината е изцяло на шофьорката.

"Изкарайте полицая виновен, че вижда задаваща се кола с превишена скорост и решава, че трябва да я спре преди да стане "станалото". Пък после като минават джипове със 100 км до вас ще кажете "Тя полицията такива не ги спира, за тях закон няма" , а когато ги спира пак ги упреквате”, коментира друг читател.

В общи линии се оформят два лагера – на тези, които обвиняват най-вече шофьорката, и на тези, които търсят вина и в униформения. „Дискусиите” по темата кой крив, кой прав, както обикновено излизат и извън границите на добрия тон, като се стига дори до обиди. Нещо, което се случва при всеки подобен инцидент, но не е продуктивно и не помага за предотвратяването на бъдещи такива.

Но има и такива сред читателите ни, които гледат напред. За тях този инцидент трябва да послужи като урок и след него да се вземат мерки за ограничаване на скоростта по булевард "Санкт Петербург", за да не се стига до друга подобна трагедия.

"На този булевард трябва да сложат ограничение на скоростта, легнали полицаи и още някой друг светофар повече, да може да се пресича нормално, а не да обикаляш като гламав чак до края или до на "Лаута" светофара", предлага един от тях.  Стоян Велчев допълва, че ограничението си е налице - 50 км/час в населено място. Решението според него е легнали полицаи да има на всеки 100 метра, като според него тогава "щем, не щем ще се движим с нормална скорост".

Таня Рангелова пък призовава всички да се замислят как трябва да се държат на пътя. Тя, изглежда, познава шофьорката и заявява, че тя е обикновена жена, която се бори с живота като всички останали и сигурно не й е лесно.

Не липсват и лични коментари от близки на загиналия. „Просто не ти бе ден, приятелю. Загина твърде млад, не можа да се нарадваш на живота, съжалявам, че не можахме да покараме мотори заедно, но и това ще се случи някой ден там горе. Запази ми най хубавия турър и като се кача горе, да ме чакаш и да препускаме из облаците. Последно сбогом от мен и знай, че няма да те забравим”, пише потребител с ник "Dimitar".

Най-много обаче се съболезнованията към почерненото семейство на загиналия полицай – от хора, които са преживели подобни трагедии и са губили близки, както и от такива, които се надяват никога да не им се случи. И сред тези коментари се откроява най-важното – че войната на пътя е отнела още един човешки живот, на още един млад българин. И че са нужни мерки, за да спре най-накрая това.