Синдромът на „празния кошер“, в който пчели напускат пчелните кошери и не се връщат, е вече проблем и в България, а това ще доведе и до скок на цените на меда, прогнозират производители от Пловдив пред TrafficNews.bg

Измирането на пчелите е голям проблем от световен мащаб през последните 5-6 години. Този феномен е известен като Синдром на празния кошер (CCD – Colony Collapse Disorder, обезлюдяване),а проблемът вече обхваща целия свят.

Още през 2003 година много от пчеларите в САЩ откриват с ужас, че в кошерите им  броя на пчелите драстично е намалял или те изцяло са изчезнали. Изненадата е, че в питите няма загинали пчели, нито около тях - те просто изчезват безследно.

Кога и по какъв начин пчелите напускат кошерите,  пчеларите не могат да обяснят. Има достатъчно храна и тя остава дълго време в празните кошери. В някои пчелини по този мистериозен начин изчезват повече от 80% от семействата.

За да разберем какво е състоянието на пчелните кошери в България решихме да потърсим представител на пчеларите , за да ни разкаже да проблема.

Вижте какво сподели председателят на дружеството Клуб ¨R¨ - Българска медоносна пчела ОПС „Акация 1899 “ Николай Гайдов.

-Разкажете ни за синдрома на  „празния кошер“,  има ли го вече този проблем и сред родните производители?

Аз лично не съм имал този проблем, но много колеги са пострадали от това изчезване на пчели. Има пчелини, в които над 50-60% от пчелите са изчезнали. Не можем да предположим от какво е, защото причините могат да бъдат многобройни. Най-интересното е , че в последно време на пчелари, които са добри професионалисти, които знаят как да си гледат пчелните семейства и на тях им се случва това нещо.  От няколко години вече проблемът се появи и в България. Още 2012 година, вероятно заради тежката зима беше доста сериозно, тази година без да е тежка зимата в момента има обявени официално около 36 % загуби на пчелини.

-На какво се дължи основно това изчезване?

Проблемът тръгва основно в Америка още през 2002 година, но има много заболявания, които да предизвикат подобен проблем. В момента има нозематоза, болест, която идва от Азия и казват, че една от причините за това изчезване. Има един акар, който паразитира върху пчелите. Той пробива обвивката на пчелите и  в отворчетата влизат много вирусни заболявания,  отделно другите стандартни заболявания като американски гнилец, европейски гнилец. Просто са много заболяванията и хората казват, че комплекс от всичко е причината за синдрома.

Да кажем, че и ГМО-то влияе, пръскането също. Унищожаването на самите пчели в определен период от годината намалява тяхната популация, което след това е много проблемно при зимуването.

-Тези загуби ще повлияят ли на цената на меда?

-Принципно миналата година това повлия, в момента цената на меда е по-скъпа от преди. Например мановия мед струваше 10 лева, сега е 12 лева, в София е 15 лева.По-малкото мед, който произвеждаме рефлектира и върху едровата и върху дребновата цена. Едровата цена скочи с 1 лев. В полифлорния мед няма промяна в цената, тъй като като количество е с най-голяма производство. Но монофлорните видове мед се вдигнаха като цена.

-Като резултат от загуба на толкова мното пчелини друг проблем е на лице – опрашването на дърветата, как ще коментирате този проблем?

-Вижте, европейския съюз няма политика за някакви мерки, които да се вземат относно опрашването, защото това не е само наш проблем. Това е проблем на цяла Европа. Няма адекватно решение на комисията. Европейската комисия отказа субсидиране на пчелно семейство, но този отказ накара много хора да се откажат от тази дейност. Няма млади хора, които да се занимават  и да поемат грижите  за пчелите. Възрастни хора сме, всеки който си отиде или се откаже от пчеларството не оставя някой след него. Да кажем , че на 10 пчелари – 1 продължава да се занимава. Самата политика в България е неправилна.

 "Синдромът на празния кошер” е регистриран за пръв път през зимата на 2006 г., когато милиони пчели в САЩ изчезнали без следа от своите кошери. Тогава са били засегнати над 1/3 от всички пчели. През пролетта на 2007 г. пчеларите в САЩ вече губят 45 % от колониите си, а днес на места загубите достигат 80 %.

От няколко години изчезването на пчелните кошери у нас също е факт. Според  данни на Съюза на българските пчелари пчелните семейства в България вече са намалели с 94 хиляди. Пчеларите от северозападна България отчитат загуби до 50%.

Възможните причини за масовото изчезване са много и все още не са установени, част от тях са глобалното затопляне, масовата употреба на пестициди, разпространението на ГМО, ефекта на безжичните мрежи, мощните радио-телевизионни сигнали и мобилните комуникации. Странен е факта, че пчелите трябва да умират близо до кошерите, но вместо това, те напълно изчезват. Това е и причината учени да смятат, че става въпрос за сериозни нарушения във вродената имунна защита при пчелите, т.е. нещо като СПИН.

През 2006 г. университетът в Ландау, Германия, провежда опити за ефекта, който радиочестотите могат да окажат върху пчелите. По време на изследването се наблюдава разпадане на половината от колониите, към които имало прикрепена цифрова безжична телекомуникационна базова станция. В подобен опит индийски учени са установили, че електромагнитните излъчвания водят до значително намаляване на броя на яйцата, снесени от пчелата майка. Тази хипотеза обаче все още не е доказана със сигурност. Вероятно заради интересите на големите телекомуникационни компании и мобилни оператори.

Все още българите нямаме представа колко страшно е изчезването на пчелите от лицето на света. Последиците са по-страшни от това, което можем да си представим. Освен за създаването на мед една пчела се грижи за опрашването на около 2 милиона цвята. Благодарение на това овощните дръвчета раждат плодове, които достигат до нас.Без пчели това е невъзможно.

По-рано през май миналата  година в Силистренското село Зафирово бе регистрирано масово измиране на пчелите в района. В цялото село, даже съседните села, много пчели  просто излезли на полет, върнали се и започнали да падат дезориентирани, с разперени крилца. Не могли да се върнат в пчелните семейства и по този начин умрели много пчели.

През април миналата година пчелари, биопроизводители и екозащитници от цялата страна излязоха на Национален протест в София в защита на пчелите. Основното им искане бе налагането на мораториум върху три неоникотиноида, които според доклади на Европейската агенция по безопасност на храните оказват ефект върху високата смъртност на пчелите в Европа през последните години.

Авторитетното издание Nature алармира, че през миналата зима Европа е загубила 1/3 от популацията на медоносните си пчели.

Елизабет Аромова

TrafficNews.bg