Ще се промени ли системата за наблюдение и контрол на СОVID 19 в Европа ?

Вчера Испания регистрира нов антирекорд от над 179 хиляди новозаразени с Covid-19 за един ден. Починалите са 125, а заболеваемостта достигна 3 127 случая на 100 хиляди  жители. В сряда, когато беше регистриран най-високия брой заболели от началото на пандемията преди 2 години обаче,  министърът на здравеопазването Каролина Дариас отново повдигна въпроса за лечението на Covid-19 като "ендемична болест", подобна на грипа, предвид ниската смъртност, която е 1% в сравнение с регистрираните в началото на пандемията 13 на сто. След края на шестата вълна, според нея, трябва да се промени системата за наблюдение и контрол на болестта. 

Испания вече е изложила позицията си и пред Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), чийто представител присъства на Междутериториалния съвет по здравеопазване, на който заседават централното и регионалните правителства. На него министър Дариас е обявила, че въпреки рекордния брой заболели в този ден, като цяло се наблюдава "намаляване на скоростта на растежа" на тази вълна.

Същите предложения идват и от Италия. Там вече използват термина „бюрократична пандемия”, тъй като според тях системата за отчитане и огромния брой тестове само натоварват обществото и икономиката. От Ботуша също се чуват призиви за промяна на статистиката, като италианците са на мнение, че трябва да се отчитат броят на пациентите с ковид в болниците както и нивото на смъртността.

Очевидно, въпреки ниските нива на ваксинация в страната, България също гледа в тази посока. На оперативно заседание днес, министрите обсъждат  Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения  в страната ще стане критично ограничен. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Вчера премиерът Кирил Петков заяви, че противоепидемичните мерки ще се затягат при 80%  заетост на интензивните COVID легла . Според него интензивните легла правят разликата между здравето и живота на пациентите.

Математикът Петър Витанов също  препоръча днес промяна при критериите, при които се минава към локдаун. 

Вземаме стария план, който казва над 500 на 100 000 (заразени спрямо брой население – бел. ред.) и локдаун. Ние сега сме 800 на 100 хиляди – да затваряме държавата при положение, че болниците не са пълни? Няма смисъл. Затова е по-добре да сложим критерий, който има някаква тежест, а това е точно този с интензивните легла, защото там сме за гушата - не можем да разкрием повече от даден брой.“

С Омикрон трябва да се смени критерият, защото има голям брой заразени, които обаче не пълнят болниците толкова бързо, колкото Делта вариантът, отбеляза математикът.

„За да не се стигне до абсурдната ситуация да затворите държавата при празни болници.“

 „В следващите дни ще имаме огромни проблеми със сметачите на проценти. В знаменателя трябва да стои максимално възможният брой интензивни легла“, заяви проф. Витанов.