"Да живееш в Ислямската република, е като да правиш секс с мъж, когото ненавиждаш", "Да четеш Лолита в Техеран" - Азар Нафизи.

Ще избягам. Ще се махна. Ще се спася. Преди да е твърде късно, преди да ме убият, преди да се убия сама. Ще се махна. Ще ми помогнат.

Животът на жените в държавите от Близкия изток е труден. Живот, лишен от права, лишен от справедливост, лишен от смисъл. Да си жена и да живееш в Саудитска Арабия не е живот, а съществуване. Затова някои решават да избягат и да потърсят убежище другаде, където ще бъдат в безопасност.

"Къде се криеш? Знаем, че не си в апартамента си. Ще те хванем. Дори да идеш на края на света, пак имаме хора, които ще те намерят".

Това съобщение получава Аяша. Момичето живее под наем в Германия и прави всичко възможно да води достоен начин на живот. Вече може да си го позволи, защото е избягала далеч от родината си - Саудитска Арабия. Потърсила е свободата, която не може да получи, защото родината и третира жените като нечовеци.

През изминалата година се случиха няколко неща, които запалиха светлината в края на тунела. Жените получиха разрешение да шофират. Получиха разрешение да ходят на кино. Неща, за които никоя жена от така черния на Саудитска Арабия западен свят не трябва да иска разрешение. Жените от Кралството обаче трябва. И затова принц Салман им го даде. Либерално, добронамерено… но само на повърхността. Защото дълбоко в същността си Саудитска Арабия продължава да бъде една силно консервативна държава, която се страхува, че Западът ще разруши остарелите й ценности.

Аяша трябва да поиска разрешение от мъж за всяко свое действие. Придвижва се навсякъде с някой от братята си, или пък от шофьор, който неотлъчно следва всяка една нейна крачка.

Тогава изведнъж семейството и решава да я омъжи за непознат. Това е напълно нормално в страната и жените не би трябвало да намират нещо нередно в липсата си на избор.

Срещат се за пръв път малко преди сватбата, а мъжът се отнесъл с нея ужасно, още от първия им разговор. Отново - нещо, което никоя жена в Саудитска Арабия не би трябвало да сметне за нередно, защото сигурно тя е виновна, сигурно тя го е раздразнила. Защото е просто жена.

Тогава Аяша решава да избяга. Тя си спомня, че успява да открадне смартфона на баща си.

Много мъже в страната използват приложение, наречено Absher, за да наблюдават и контролират действията на жените си. Приложението е разработено специално от правителството на страната. То позволява на мъжете да регистрират имената и номерата на паспортите на членове на семейството си и след това при желание да въвеждат забрани за пътуване и излизане извън страната и съответно да отменят такива. 

Точно тази слабост е разковничето в бягството на Аяша.

Веднъж влязла в програмата, тя си издава разрешение за пътуване извън страната и така успява през август 2017 г. да се качи на самолет за Германия. Няма какво да губи.

Веднага след кацането си на германска територия тя кандидатства за убежище, което я отвежда до Халберщат - малък град в източната германска провинция Саксония-Анхалт, където се намира единственият клон на Федералната служба за миграция и бежанци в Германия. По правило кандидатите за бежански статус живеят в самия център в Халберщат, докато документите им бъдат проверени и уредени. И тук идва зловещата част, защото се оказва, че дори там жените не са в безопасност.

Според много от обитателите на центъра, вътре има Троянски кон. Жените са наблюдавани от други арабско-говорящи мигранти, които след това снасят информация на посолството на Саудитска Арабия, която след това достига и до семействата на избягалите. Тук започва и тормозът.

Оказва се, че макар да е постигнала мечтата си да се махне, дори далеч от страната си, Аяша не е в безопасност. Момичето продължава да получава заплахи за живота си на моблиния си телефон, отправени от собственото и семейство. Аяша е принудена да се крие, да има очи на гърба си и да ходи на пръсти в собствения си апартамент.

"В посолството има хора, които могат да намерят информация за теб чрез градската администрация".

Молбата и за убежище получава одобрение през октомври 2017 г., Аяша се мести в малък апартамент в град Хале, под 100 км от Халберщад. В началото на август я нападат. На вратата на апартамента и почукала жена, която изглеждала уплашена и разстроена. Аяша и отворила, а зад нея се появил мъж с брада. Аяша успява да се скрие в банята и да се обади за помощ в полицията.

След този случай тя се мести в Дом за жени в риск. Някъде тогава започват да се появяват и съобщенията в WhatsApp. Някой очевидно е предал германския й номер на семейството й в Саудитска Арабия.

"Между другото, само въпрос на време е да намерим новия ти дом и никой не може да те предпази от нас!"