С три основни предложения влиза на насрочения за днес пленум лидерът на БСП Корнелия Нинова. Две от тях касаят върховете на партията – местни и национални.

Става въпрос за избор на нови общински и областни ръководител и пряк избор за нов председател, на който Нинова ще се яви.

"Смятам, че отговорността трябва да е солидарна - от основните партийни организации, до председателя на партията", заяви самата тя.

И именно срещу идеята за пряк общопартиен избор се готви да се обяви вътрешната опозиция. Такъв в партията досега не е правен. До този момент председателят се избираше от конгреса. През 2017 година обаче именно Нинова предложи промени в устава. Готови правила за провеждането на такъв вътрешно партиен вот няма. Именно с този мотив Нинова не подава оставка за момента. Тя обясни, че ще изчака първо изготвянето на правилата, след това ще се оттегли, за да се яви на равни начала с останалите.

"Да подава оставка", обаче е тезата на голяма част от опозицията в червените редици. Причината – загубата на БСП на вота, а допълнителен аргумент им дава и фактът, че Сергей Станишев размества листата за втори път – този път през преференции.

В първоначалния списък с кандидати за евродепутати на лидерката, той дори не участаше. Първата борба на противниците на председателката ще бъде вместо подготовка на вътрешнопартийни избори, да се свика конгрес, на него да бъде избран временен председател и да се пристъпи към промяна на устава и връщане на избирането на председателя от висшия партиен форум.

Йончева с най-много преференции, след нея Станишев – май става вториНад 28 000 има лидерът на ПЕС, прагът при БСП - 22 500 бюлетини

Несъгласие ще има вероятно и срещу предложението за промени в ръководствата на партията по места. По информация на TrafficNews това се приема като опит на Нинова да си сложи нейни хора на чело на структурите и да си осигури подкрепа при общопартийния вот.

Третата точка – за връщането на БСП в парламента, също едва ли ще мине лесно за Нинова и ръководството. По информация на TrafficNews именно тази точка е причината лидерката да бърза с пленума. В парламентарната група има силни брожения срещу дългото отсъствие от пленарната зала, което според голяма част от социалистите не е дало положителен резултат. Така въпреки че спирането на бойкота ще събере подкрепа, критиките срещу Нинова няма да са малко.

Голяма част от партийците приемат вторнишкия пленум като лакмус за настроенията: Дали противниците на Нинова вече са повече от привържениците й?

Нинова събира спешен пленум. Решават съдбата й, а и дали да влязат в НСПредседателят на БСП събира Националния съвет във вторник, заседанието насрочено дори преди края на изборния ден