Днес Министерски съвет ще обяви ограничителните мерки, които ще наложи, след като преди часове Народното събрание гласува единодушно обявяване на извънредно положение в България. Вицепремиерът Томислав Дончев вече обяви , че ще бъде въведена забрана за работа на питейните и увеселителни заведения, както и на игралните зали. Ученици и студенти няма да се върнат в понеделник в класните стаи, обучението ще се провежда дистанционно. Ограничават се и пътуванията до рискови дестинации като Италия, Германия, Франция, Иран, където броят на заразените нараства с бързи темпове. 

Достатъчни ли са обаче тези мерки. Томислав Дончев заяви, че на този етап въпросът за заведенията за обществено хранене остава отворен и предстои да бъде обсъден. Не се коментира до този момент и евентуалното затваряне на молове и търговски центрове, а изискванията, които бяха наложени на кина и театри да продават билети през място, са меко казано безмислени. 

Очевидно за прилагането на по-драстични мерки лекарите от Оперативния щаб ще трябва да се изправят срещу финансовия министър, за да защитят налагането на пълна карантина. През такава мина Китай, а сега минава и Италия. Очевидно на този етап това е единствения начин заразата да бъде овладяна. Всичко останало е просто агония. Какъв е смисълът да обучаваш учениците дистанционно, ако следобед те ще отидат да пият кафе в мола? Защо ще затваряш бар с 50 места, ако в ресторанта има 150 души?

Докато Светия синод се уповава на силата на Светите тайнства и милостта на Бог, в Рим всички църкви бяха затворени. Проповедите на папата се предават по интернет, а той самият си наложи карантина. 

Преди да наложи драстичните ограничителни мерки, Италия се опита да мине с половинчати. Това не помогна, а вирусът започна да се разпространява в геометрична прогресия. 

Единственият начин за борба със заболяването е спазването на социална дистанция: работа от къщи, затваряне на училища, университети, клубове, басейни, спортни зали, кинотеатри, търговски центрове, ресторанти, хотели и прочее. Ако се налага да ходите на работа - стриктно спазване на дистанция от метър и половина, често миене на ръцете, никакво здрависване или друг физически контакт, казват експертите. И припомнят, че  забавянето на подобно решение с един-единствен ден води до увеличаване на заболеваемостта с 40%.

Наред с карантината обаче трябва паралелно да се обявят и бързи икономически мерки,  защото след  месец епидемията успешно ще е умъртвила половината малък и среден бизнес. 

Време  няма!