Объркани сме… мислихме, че мутренските години са отдавна зад гърба ни. Грешка. И тъй като, когато изхождаме от грешни предпоставки, изводите ни са гарантирано неправдоподобни, то нека за малко да зарежем утопията на демократичната и правова Република България и да започнем да разсъждаваме върху обективната действителност, такава каквато ни заобикаля.

Тук отново ще става дума за мракобесническите колекторски фирми. Но държа да направим една уговорка, преди да се впуснем в локалното разглеждане на този проблем – той представлява само метастаза и в никакъв случай не е изолиран случай. Напротив, при болен организъм с отслабен имунитет, каквато е ситуацията в страната ни, по-устойчивите ракови форми, могат единствено да се възползват от липсата на съпротива и от удобните места за загнездване.

Разбирайте, тезата тук се базира на корупция, протекции, неадекватно държавно обвинение и липса на законодателна воля, която да снеме законовия чадър. Прокуратурата търси наказателна отговорност от слабите и поставя в скоби всяка възможност за битка със силните на деня.

Не голословие, факти. Колко жалби трябва да бъдат изпратени в деловодството на държавния обвинител, за да бъде разпоредена проверка по повод фирмите събирачи на дългове?! Колко души трябват да бъдат пренесени в жертва на гнилата „справедливост“? Колко пъти трябва да бъде сгазен върховният принцип, издигнат като такъв дори в Преамбюла на Конституцията на Република България, за опазване „правата на личността, нейното достойнство и сигурност“?

Днес говорих с плачеща жена по телефона. Поредна жертва на унищожителни заплахи, тормоз и рекет от страна на колекторски фирми, в частност на "С.Г. Груп". Вчера беше майка, онзи ден беше възрастен мъж, преди тях една българка в Холандия. И знаете ли, има смисъл да ви разкажа по единично за всеки казус, човешка съдба, лична драма, за приседналите буци в гърлата на тези хора, за горестния им апел за равенство и справедлив процес. Но не това е целта, защото оказва се арогантността и прийомите на джунглата не са прецедент, а практика.

Утре може да се събудите и да получите позвъняване от служителите на "С.Г. Груп" или "Финанс Про Колект", но значение няма – те са срастване на един и същ тумор, създаден от г-жа Султанка Цампарова. Твърде вероятно е обаждането да бъде предшествано от лична трагедия в семейството ви – смърт на ваш близък. Траурният период бива със завидна успеваемост „случайно нацелен“ за разговор-изнудване, при който цивилизоваността е табу.

Обаждат ви се и декламират, че имате неплатени задължения и като длъжник в случай, че не направите скоропостижно плащане към тяхна банкова сметка, която получавате бонусно със смс или по имейл – вие сте пресъпник и ще отнесете цялата строгост на закона. Но не кой да е закон,  а този, удобно пригоден за тяхна лична консумация. И не чрез кой да е съд, а чрез определен Арбитражен.

Без информация в какви размери е реалният ви дълг, кой е първоосновният ви кредитор и от кога датират задълженията, вие сте принудени сляпо да се доверите на това мнимо телефонно обаждане и да се съгласите с всичко, което разпореди императивът на служителя. Но ако сте инакомислещ, ако се възпротивите, следва словесна фехтовка, която буди омерзение. Също като случая на г-жа Христова, за който ви разказахме, в който жената е наречена малограмотна, а психическия тормоз е причинил паник атака.

Впечатлението, че никой няма право да накърнява самоценността и достойнството на личността ви, трябва да погребете отсега. Но дали това мутренско поведение и словесно уронване на авторитета на личността не е наказателно? Грешка ще бъде да сметнете, че можете да оставите тези мисли за евентуален  съдебен процес, защото вие няма да присъствате на него. Без дори да разберете, че срещу вас се води дело, ще ви осъдят в Арбитражен съд, тяхна „издънка“, за техните дела. Само един от съществуващите 45 частни съда се произнася годишно по над 100 000 дела. Това означава, че средно дневно, само един от тях  „разглежда“  и се произнася по близо 300 дела, включително събота, неделя, официалните празници, религиозните празници и т.н. Не можем да не признаем – работливи и производителни са!

Сега да внесем разяснения за всички защитници на правото като съвестни данъкоплатци, които ще кажат „Така им се пада, като не си плащат“. Никой не толерира използването на продукт или услуга, без да заплати договореното. Но тук се сблъскваме със следния проблем – длъжниците не биват уведомявани, че са такива от своя кредитор. Справка следният пример – Прекратявате взаимоотношенията си с мобилен оператор, но той волно или неволно пропуска факта, че му дължите 7 лв. След време дава дълга ви, заедно със всички данни, с които разполага за вас, на колекторска фирма, която да го изиска.

В резултат, дългът ви вече е набъбнал без на вас да ви се дава документ, който да конкретизира точните задължения и глоби. В случай, че ви осъдят на арбитраж, тъй като вие не сте реагирали на заплахите, защото сте сметнали, че давността на задължението е минала (а това можете да докажете само ако се явите като страна в арбитражния спор), то разноските, които ще заплатите за дълг под 10 лева, могат да достигнат, четирицифрена сума, а решението на Арбитражния съд е неоспоримо – ами да, какви са тези глупости „инстанционен контрол“, само държавното правораздаване може да греши и затова му е необходим механизъм за преразглеждане на делото на по-горна инстанция.

Кой дава на колектори и производни Арбитражи да колят и бесят? – Отговор: Законът. Гражданско процесуална кодекс позволява това мутренско поведение, позволява го и прокуратурата, която не уважава жалбите на хиляди граждани. Позволяват го некоректни договори с некоректни клаузи. Позволяват го издигнатите протекции около тези фирми.

Все още няма отговор на жалбата по случая на заплашваната от "Финанс про колект", Кони Генованито от прокуратура, нито от омбудсмана Мая Манолова, която е предложила промени в горепосочения кодекс, минали на първо четене, нито от мобилния оператор, който е допринесъл за изпадане в тази ситуация. Адвокат Росен Димитров, който е поел случая и който е приел за своя кауза преборването на тези порочни практики, съобщи за TrafficNews.bg, че отговор по жалбата е получил единствено от Асоциацията на колекторите агенции в България. Текстът бил лаконичен: „Фирмите „С.Г. груп“ ООД и „Финанс про колект“ не са членове на асоциацията.“.

Междувременно неприсъстващите в „племенния съвет“ на събирачите и цесионери на дългове обаче печелят европейски проекти. „С.Г. Груп“ е получила безвъзмездно финансиране в размер на 164 346.26 лева, от които 139 694.32 лева европейско и 24 651.94 лева национално, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, в схема за субсидиране “Ново работно място 2015“. Така под благородното мото да се дадат нови възможности на безработни и неактивни лица за професионална реализация „С.Г. Груп“ ООД си осигуряват пари за заплата за нови професионални рекетьори. Европа и данъкоплатците черпят!

Въпросите са повече от отговорите – Защо хората не биват уведомявани навреме за задължения, пресрочени вземания и т.н. ? Защо колекторските фирми не уведомяват длъжниците по нормален ред, подкрепено от документация, с легални, коректни, етични инструменти? Как те разбират кога длъжникът е в траур? Защо очевидният конфликт на интереси в сродената двойка колекторска фирма-Арбитражен съд е подминат от закона? Защо Арбитражните съдилища се намира в черната дупка на правосъдието? Защо рекетьори получават субсидии? Кога ще се вдигне булото около тези порочни практики?!

Виктория Петрова, TrafficNews.bg