РЗИ ще сформира мобилни екипи, които да ваксинират възрастни и трудноподвижни хора по домовете им. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Те ще бъдат организирани по примера на подвижните избирателни секции. От вчера е започнало проучване на възможностите на РЗИ-тата да сформират такива екипи, както и на интереса от страна на гражданите. 

Както вече съобщихме, от днес личните лекари се включват в имунизационния процес. Дали обаче всички имат готовност да стартират веднага с ваксинациите? Според Кунчев, процентът на тези, които могат да започнат с поставянето на първа игла още днес, не е малък. 

"Има всякакви възможности джипитата да се сдобият в ваксината. Можем дори да я занесем на място на тези, които са в по-отдалечени райони. Тези, които са си направили труда да направят списъци, за да получат дози, могат да започнат днес. Има доста такива, особено в София. Няма да има възможност всичко да стане за 1-2 дни. Има хроничноболни хора и такива в рискови групи - ще започнем от тях", увери здравният инспектор. Паралелно с масовата имунизация, продължават четирите фази от ваксинирането. Някои от хората в отделните групи тепърва са заявили желанието си да получат ваксина. 

Кунчев потвърди, че ще има денонощни имунизационни кабинети във всяка област у нас. Ще се започне със сформирането на един такъв в кабинетите на Спешна помощ, а при по-голям интерес, ще се разкрият и допълнителни. 

Доц. Кунчев коментира и възможностите ваксинираните и преболедувалите в България да се сдобият с повече права и да могат да участват в по-голяма степен в социалния живот. В момента това се случва в Израел и други държави, където ваксинационния процес е обхванал голям процент от населението. 

"От медицинска гледна точка, това е напълно оправдано. Тук обаче има и морален аспект - до каква степен е допустимо такова разделение на хората", обясни той. "Ако трябва да съм честен, изобщо не ми пука кога ще достигнем темповете на държави като Гърция - колкото по-бързо, толкова по-добре, но когато всичко зависи от това колко ваксини пристигат и се създава необходимата организация, няма какво да коментираме. Хората, които се занимават с това, вече са на предела на силите си и правят всичко възможно. Ключовото е да убедим хората, че това е начинът да излезем от пандемията", допълни той. 

Доцентът обяви и че засега България няма да поставя изисквания за пътуване без ограничения в случаите когато човекът е преболедувал или имунизиран. 

Кунчев отново отговори на критиките, че в България се ваксинират възрастни хора с препарата на Астра Зенека, макар и неговата ефективност върху тях да не е доказана. 

"Ако сме песимисти, във всяка една организация можем да намерим недостатъци. В началото фирмата бе казала, че в проучванията не са включени достатъчно възрастни хора, за да се изведат конкретни резултати. Най-голямото проучване свършва тази седмица, като в него са включени само възрастни хора. Резултатите са чудесни, макар и още да не са обявени. Вече има над 3 милиона имунизирани от тази възрастова група. Ваксината е абсолютно безопасна", категоричен бе той.