С внезапното решение да не се плаща първия ден от болниците имаме за пореден път христоматиен пример как не се правят промени в социалната сфера –  без разчети, без консултации със заинтересованите страни, без обществено обсъждане, въпреки че има изрично задължение за това в закона за нормативните актове.  И след като обществото реагира, всеки започва да казва: не съм аз, някой друг го е предложил.

Така бившият социален министър Иван Нейков коментира пред TrafficNews вчерашното решение на коалиционния съвет. Според него това е абсолютно непремерен ход, който той очаква да не бъде приет.  

„Това, което управляващите обясняваха – че по този начин ще се осигурят пари за увеличение на пенсиите, показва, че те въобще не познават социалната система. Това е пълен абсурд. Все едно да кажеш, че крокодилът е по-зелен, отколкото дълъг. Защото парите за първите 3 дни болнични се плащат от работодателите. Ако тези пари или част от тях не се плащат, това не означава, че отиват при парите за пенсии”, каза Нейков.

Според него в случая не може да се говори справедливо ли е решението, или не, а за това, че се нарушава принципът на осигуряването.

„Когато един човек се осигурява, той има право да получава срещу своята осигуровка съответното обезщетение, когато рискът настъпи. А тук няма промяна на осигуровката, просто няма да плащаме и толкоз”, обясни Нейков, който е юрист по образование.

Той не смята, че с мярката ще се намалят и фалшивите болнични. „Истина е, че има много фалшиви болнични, истина е че контролът, който се упражнява не е добър. Но точно в контрола трябва да се концентрират усилията. А не да отиваме към: „Има болничен, има проблем. Няма болничен – няма проблем”.

Нейков определя като добро решение предложението на експертите да се въведе изискване при краткосрочните болнични на третия ден пациентът отново да се яви при лекаря, който ги е и издал, за да се види какво е състоянието му.  Ако той не се яви, защото е на плажа, например, болничният да се анулира. „По този начин, дори да приемем, че има някакво съучастие от страна на лекаря при издаването на фалшив болничен, ако той трябва втори път да потвърди отново една невярна диагноза, аз съм сигурен, че ще се замисли”.

Нейков обясни и защо е въведено преди години правилото първите три дни да се плащат от фирмата, а не от НОИ: целта е била работодателят да упражнява контрол, защото той е най-заинтересован служителите му да са на работа.

 „Всъщност те сега какво заявяват: ние няма да се занимаваме с контрола, въпросът е да не плащаме. Да, но те губят. При тях по-малката загуба е плащането на трите дена. По-голямата загуба е, че този работник не произвежда. Затова недоумявам защо така късогледо работодателите казват: „Аз няма да упражнявам контрол, друг да плаща”. Но проблемът остава, хората им не са на работа”.

Според Нейков работодателите трябва да настояват да им бъдат предоставени допълнителни законови възможности, за да упражняват контрол. Сега те могат да обжалват един болничен лист, но целият процес продължава с месеци, може и година. И докато се реши, всички са забравили за какво става въпрос.

 А принципът:  като плаща НОИ, мен това не ме интересува, също е късоглед, защото парите в НОИ са на работодателите и на работниците.

Нейков е категоричен, че не е вярно твърдението, че в останалите страни от ЕС първият ден от болничните също не се заплаща.

Той обясни, че в някои страни има модели с отложено плащане -  изчаквателен период от 1 ден до една седмица, за да се види как ще се развие състоянието на човека и чак тогава се взема решение какво и колко се плаща.

„Трябва да се  увеличи контролът, но това, което се предлага, е неразумно. Виждам, че управляващите вече дават заден ход, защото нямат обяснения за приемането на такова решение”, заключи бившият социален министър.