Турската лира ще се срине поне до 10 лири за 1 долар през следващите 3 години, това прогнозира Матей Халид, главен инвестиционен директор в една от най-големите компании за управление на активи на развиващите се пазари в Близкия изток и Африка Asas Capital.

Лирата е уязвима от спекулативни атаки на офшорни инвеститори, въпреки че миналата година бяха подложени на валутна криза, обяснява Халид. Той определя дори прогнозата си като оптимистична и обяснява, че е основава на „настоящите относителни разлики в инфлацията“. 

Днес лирата нарасна с 0,4% до 6,05 долара, ала въпреки това нивата и остават едни от най-ниските. Тя се търгува за 29 стотинки, а ако прогнозите на Халид се сбъднат и курсът на долара спрямо лева /т.е. спрямо еврото/ се запази на сегашните високи нива, то това означава, че в следващите 3 години лирата може да се срине до стойност 17,5 стотинки. 

Според експертите лирата е крехка отчасти защото Централната банка не разполага с инструменти и необходимото влияние и мощ да я подкрепи. В допълнение на това страната е изправена пред системна банкова криза, а според масата от инвеститори и политици президентът Реджеп Ердоган не управлява правилно отношенията си със САЩ, Германия, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. 

Подобни прогнози за рекордно отслабване на валутата са лоша индикация за редица големи инвеститори. Основните опасения са за силно нестабилна икономика и възможност за кризи в страната, което може да доведе до сериозни проблеми сред производителите и съответно до отлив от инвестициите им там.  Припомняме, че към момента Турция и България са на финалната права в надпреварата да предоставят терен за нова голяма промишлена база на Valkswagen. 

През последните няколко месеца големи немски делегации огледаха подходящи терени в индустриалната зона в Раковски край Пловдив, както и край Измир и Истанбул в Турция. Решението къде ще се произвеждат новите автомобили Шкода ще бъде взето най-рано през есента на следващата голяма среща на борда на автогиганта. 

До тогава обаче икономическата и политическата динамика на основните страни претенденти ще продължи да натежава везните в една или друга полза. Опасенията в анализа на Халид са по отношение на възможен политически ход, целящ ескалиране на кризата между Турция със съседките ѝ Кипър и Гърция по отношение на правата за сондиране на природен газ. Това би било "естествено катастрофално" за икономиката и лирата, посочва експертът.

Отслабена лира обаче ще значи разцвет на прекупваческия бизнес в България. Трафикът към Южната ни съседка продължава да нараства, а с отварянето на жп линията между Пловдив и Одрин възможността пазарът ни да бъде залят с турска стока се увеличава.