Като заваля дъжд, та цяла неделя! Тихо, кротко, ден и нощ…

Така започва едно от най-емблематичните български произведения – "На браздата" от Елин Пелин. 70 години след смъртта на автора, оставките в един от най-емблематичните скандали в България след 1989 година – "Апартаментгейт", валят като дъжда описан в "На браздата".

Валят и не спират не просто цяла неделя, а вече три седмици. Някои си отиват тихо и кротко, други – с изявления, дълги час и половина.

Всеки път, когато изглежда, че политическите облаци се разпръскват, нови се повяват и все обвинения за имотни далавери валят. Самият "Апартаментгейт" обаче все повече прилича на унищожителен порой, не на кротък ръмеж.

Първата капка беше вече бившият правосъден министър Цецка Цачева. Тя депозира оставката си при премиера на 23 март. Кротко се отказа да бъде и депутат преди седмица.

Оставката на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов като депутат и шеф на групата пък приличаше по-скоро на няколкодневна буря, завършила с отплаване на кораба на Цветанов от част от постовете му.

Кротко си отидоха междувременно двама зам.-министри, пак заради евтини имоти.

И след този акт, тъкмо изглеждаше, че "Апартаментгейт" ще заглъхне, както всеки скандал в България – за седмица. И дъждът заваля с нова сила. Този път не доведе до оставки, а до излизане в отпуск на шефа на комисията, която всъщност трябва да проверява проблемите на политиците с имотите – Пламен Георгиев.

Съмненията започнаха да витаят и около шефа на ВКС Лозан Панов. Комисията на излезлия в отпуска Георгиев започна да проверява всякакви сигнали, тръгнали като свлачище след първия порой от оставки. И пак, тъкмо изглеждаше, че свлачището няма да доведе до нови рокади, в понеделник ни се сервираха три накуп.

Вече бившият заместник-губернатор на София Томи Николов си тръгна заради подозрения, че е вдигнал незаконна къща, часове по-късно ГЕРБ напусна обвиняемия кмет на Созопол Панайот Рейзи. А свлачищито, причинено от дъжда от оставки, помете и Делян Добрев като депутат.

От около седмица облаците на "Апартаментгейт" започват да се събират и над опозицията, в лицето на БСП. На проверка, заради медийни публикации, са подложени Валери Жаблянов и Крум Зарков.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече няколко пъти се опитва да насочи вниманието натам, като казва, че очаква оставки и от другите.

"Апартаментгейт" е на път да се превърне в катарзис за политическата класа. Това е добрият сценарии – истински проверки и пълно почистване. Има всички шансове обаче да прерасне в лов на вещици.

Прокуратурата се сезира и по публикации, а всички знаем как се произвеждат фалшиви новини. А ако продължи да се налага мнението, че при всяка проверка, трябва да има оставка, "Апартаментгейт" може да се превърне от пречистващ дъжд – в удобно оръжие на отстрел.

Пороят от скандала размъти водата. А от мътните води обикновено изплува нещо. Дали от мътните дъждовни води на българската политика ще изплува нов проект – тепърва ще се види.

Преди края на старото и раждането на новото обаче обикновено излизат чудовища. Властта на избирателя е да не им го позволи.