Турските въоръжени сили  стартираха операция  "Пролетен щит", насочена директно срещу Сирия и режима на Башар Асад.  Предишните бяха срещу "Ислямска държава" и кюрдски бунтовници, считани от Анкара за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК). Днес  турски медии и "Ройтерс" съобщиха за свален сирийски изтребител над провинция Идлиб, а по-късно вече се говореше за два свалени самолета.  Дамаск първоначално отрече, но след това потвърди информацията.

Изостря се и напрежението между Турция и Русия , след като турската редакция на "Спутник" съобщи, че главният ѝ редактор е задържан в Истанбул.
Напрежението ескалира от няколко дни след въздушен удар на сирийските сили срещу турски войници, при който в провинция Идлиб бяха убити  най-малко 33-ма турски военнослужещи.  Веднага селд това Турция обяви, че ще отвори границите си към Европа, тъй като не може да се справи с натиска на границата си.  Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че "границите са отворени" и 18-те хиляди  мигранти  на границата ще се увеличат до десетки хиляди. Турската държава дори организира превоза на някои от тях.

По –голяма част от тези мигранти доскоро живееха в лагерите,  заради които Ердоган получаваше щедра финансова помощ от Европа.  Повечето от тях не са сирийци, а афганистанци и мароканци. В момента на южната граница на Турция има струпани над 1 милион сирийци.  Натискът към границите на България и Гърция нараства със всеки изминал ден, а по гръцките острови местното население се вдигна на протести срещу прииждащите бежанци.

Очакват се нови преговори между руски и турски делегати, възможна е и среща на Ердоган с руския му колега Владимир Путин в началото на  март.  Среща на българския премиер Бойко Борисов с турския лидер ще има още в понеделник.

Какви са прогнозите на анализаторите? Възможна ли е мигрантската вълна да ни залее?  Кадрите , които турските и световни медии показват са на цели семейства с бременни жени и малки деца, които бягат прогонени временните си убежища.  Ердоган е добър режисьор – знае как една снимка на пострадала жена или дете, разпространени от световните агенции , може да обърне за минути настроенията в Североатлантическия блок.

„Инвазията ще продължи и опасността действително е сериозна. Ердоган буквално изнудва Европа като й казва – „Ако не ме подкрепите срещу Сирия и Русия – очаквайте милион и половина бежанци”.  Истината е, че дотук се стигна, защото в продължение на 9 години европейските държави отказват да видят и да отстранят тази язва.  Башар Асад и армията му не случайно искат да влязат в Идлиб.  Те не са срещу мирното население там. Него нищо не го заплашва. Но хората трябва да знаят, че там живеят над 10 000 терористи, които от години намират убежище там. Това са убийци от ИДИЛ, крайни ислямисти от военните крила на Мюсюлмански братя, от Ал Кайда. Има лагери, които обучават 6-7 годишни деца и ги превръщат в ходещи бомби. Сега там има цяла армия от обучени 15-16 годишни момчета- крайни ислямисти, готови на всичко. Готови да изпълнят всяка заповед. Под Идлиб има цял подземен град.  Тези терористи се ползваха с мълчаливата подкрепа на Турция и ако сега Ердоган ги изостави, те ще се обърнат срещу него” коментира  д-р Малек Насер, председател на  Организацията сирийците в Пловдив.

Според него големите европейски държави трябва спешно да започнат преговори, а не да се правят че не ги засяга. „Турция иска НАТО да се намеси в нейна полза, но това няма как да стане, защото те водят война  на чужда територия . Срещите , които се провеждат между НАТО и Турция в момента са само имитация на дейност. Предстои срещу между Меркел, Макрон и Путин. Но дори и сирийската армия да спре временно офанзивата, това е само временно решение” категоричен е д-р Насер.

Според него САЩ няма да се намеси, тъй като турският президент вече „изневери” на Алианса, купувайки от Русия противовъздушни установки C-400 , като цената на сделката бе около 2,5 милиарда лева. „Силна Европа далеч не е сред целите на президента Тръмп” коментира анализаторът.  

 Въпросът с бежанците не касае пряко и Русия. „За съжаление не виждам стратегически решения от страна на Европа. А ако няма такива в най- скоро време, проблемът може да стане много, много сериозен” категоричен е д-р Насер.