Българите да си правят сметката за години напред, като решат да теглят кредит, защото икономическите условия няма да са все така добри, а индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия.

 За това предупреди шефът на Асоциацията на банките в България /АББ/ Петър Андронов пред БНТ.

Той посочи, че в момента лихвите по кредитите в Европа са ниски, тъй като такава е политиката на централните банки. Тези ниски нива се пренасят и у нас.  Доходите на българите пък се повишават и това им дава спокойствие и самочувствие да теглят кредити. Въпреки тези благоприятни фактори обаче потребителите на кредити трябва да са внимателни и да са наясно, че „климатът“ в икономиката няма да е постоянно така благоприятен.

Банкерът обясни, че в момента годишният ръст при потребителските кредити е около 20%, а при ипотечните - 14%, което е най-големият растеж за последните 10 години. Андронов посочи, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. 

Хората трябва да внимават, да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред, каза Андронов.

Според него Българската народна банка (БНБ) е права да предупреждава, че ипотечните кредити трябва да се отпускат по-предпазливо. Индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия. Именно затова и Европейската централна банка (ЕЦБ) не бърза да понижава още лихвите си – тя изчаква да види как ще продължи развитието на икономиката и особено в каква посока ще се движи инфлацията.

Според шефа на АББ засега няма причини да очакваме тежка финансова криза, подобна на тази от 2008 г., тъй като засега няма натрупани такива големи дисбаланси. Но определено след време криза ще има. Освен заради чисто икономическите тенденции една криза може да се получи и заради политическите амбиции в различните части на света и желанието на някои лидери да променят статуквото в световната икономика.

Председателят на Асоциацията на банките в България коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията.