Банкер: Който тегли кредит, трябва да има резерви

Преценявайте за 20-30 г. напред, икономическите условия няма да са все така добри, съветва Петър Андронов

България
29.08.2019 09:20 1335 2
Банкер: Който тегли кредит, трябва да има резерви

Българите да си правят сметката за години напред, като решат да теглят кредит, защото икономическите условия няма да са все така добри, а индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия.

 За това предупреди шефът на Асоциацията на банките в България /АББ/ Петър Андронов пред БНТ.

Той посочи, че в момента лихвите по кредитите в Европа са ниски, тъй като такава е политиката на централните банки. Тези ниски нива се пренасят и у нас.  Доходите на българите пък се повишават и това им дава спокойствие и самочувствие да теглят кредити. Въпреки тези благоприятни фактори обаче потребителите на кредити трябва да са внимателни и да са наясно, че „климатът“ в икономиката няма да е постоянно така благоприятен.

Банкерът обясни, че в момента годишният ръст при потребителските кредити е около 20%, а при ипотечните - 14%, което е най-големият растеж за последните 10 години. Андронов посочи, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. 

Хората трябва да внимават, да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред, каза Андронов.

Според него Българската народна банка (БНБ) е права да предупреждава, че ипотечните кредити трябва да се отпускат по-предпазливо. Индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия. Именно затова и Европейската централна банка (ЕЦБ) не бърза да понижава още лихвите си – тя изчаква да види как ще продължи развитието на икономиката и особено в каква посока ще се движи инфлацията.

Според шефа на АББ засега няма причини да очакваме тежка финансова криза, подобна на тази от 2008 г., тъй като засега няма натрупани такива големи дисбаланси. Но определено след време криза ще има. Освен заради чисто икономическите тенденции една криза може да се получи и заради политическите амбиции в различните части на света и желанието на някои лидери да променят статуквото в световната икономика.

Председателят на Асоциацията на банките в България коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
2 Коментара
Сортирай по
коментар

Judith BARRY 11:02, 03.09.2019

Ето възможност за заемане на пари, без да плащате такси Добър вечер, как сте, Вие, които търсите заем за пари. Вие сте корпоративен изпълнителен директор, частен инвеститор или по-скоро човек, нуждаещ се от бързо финансиране, като вземете предвид ситуацията. Ето възможност за заемане на пари онлайн в 48 сега ви предлагам заем от 10 000 до 500 000 евро до 5 000 000,00 евро / Имейл: roberth_tomson001@outlook.com Сега.

Oтговора0
коментар

Дедо 10:08, 29.08.2019

Че кой ще тегли кредит ако има резерви....хахаха смях. Все съм смятал че кредит се тегли ако човек се нуждае от пари,ако си има защо да тегли??

Oтговора3
коментар

Мъни

Точно за това ще си умреш прост! Парите са ресурс който ползваш срещу възнаграждение, не винаги защото нямаш, а защото ти е по-евтино да ползваш чужди!

коментар

Чичо

Ако имаш възможност да изтеглиш пари, винаги е по-изгодно. Давам ти пример, ипотечните кредити в момента ГПР е около 3 - 3.5%. Харесал си си жилище за 120 000 лева и имаш парите в кеш. Можеш спокойно да инвестираш сумата от 100 000 лева на 8%-12% и да теглиш кредит от банката на 3%.По този начин би спечелил около 5-6 хиляди лева на година или 500 лева на месец, което ще ти покрива вноската в повечето случай. Демек имота, който си купуваш, ще ти излезе едни 20 000 лева, дето си дал първоначално.

коментар

до Чичо

Абе откъде се въдите такива идиоти не мога да разбера - значи, банката е проста и ти дава кредит срещу 3 процента път ти спокойно си щял да го инвестираш за 12 процента доходност - ами да вземеш да светнеш банките, как директно и те да правят 12 процента, а?

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина