
Българският домат е най-вкусен в света. В това са убедени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от почивка или командировка зад граница. Но на какво се дължи уникалният вкус?
“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии, цитиран от 24 часа. Най-хубавите домати ставали в по-южните райони – Сандански, Кресна, Хасково, Първомай и т.н. Но и в останалите части на страната се добивала добра продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между север и юг не е голяма.
“Наскоро бях на изложение в Швеция. Там французи реагираха, че никъде по света не са яли домати като нашите, а страната им е голям производител”, коментира и Мариана Милтенова от съюза на градинарите. Според нея вкусът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характеристики – слънце, почви, начин на отглеждане, сортове.
“Нещо повече – чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато ги отглеждаме на българска територия, подобряват значително качествата си”, обяснява доц. Даниела Ганева от института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.
По думите й освен климатичните условия много важни са агротехническите мероприятия като подхранване на терена, което влияе както на химичния състав, така и на външния вид на плодовете. “Торенето е важно. Всяка култура има определени изисквания към хранителните вещества в почвата. Когато това се прави прецизно, добивите са максимални, а качеството на продукцията – отлично”, допълва ученият. В началото на почвата се дава азот, а при завръза – калий. Нужно е също така и оптимално поливане. При зреенето то трябва да се увеличава.
Наскоро слухове за пореден път “забраниха” българските розови домати. В началото на месеца в много сайтове беше повторена информация от 2013 г., според която регламент на Европейската комисия предвижда спиране на продажбата и дори размяната на несертифицирани семена. А от такива се произвежда голяма част от българските зеленчуци, включително и розовият домат “Биволско сърце”.
Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, категорично опровергаха “новината” от земеделското министерство. Оттам уточниха, че през май 2013 г. ЕК предлага за обсъждане проект на регламент за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11 март 2014 г. (650 гласа “против” регламента и само 15 “за”).
TrafficNews.bg
Още от категорията

Фейк снимките от Белия дом! Колективното злорадство, което храни нуждата от омраза


Как България гони младите си хора
Акценти




Работник пострада тежко при инцидент в „Арсенал"

Издирват 25-годишния Диян от сопотското село Анево



