В края на 2019, след 30 години разруха, на мястото на запустялата тютюнева фабрика на Мирдас и Ставридис в полите на Сахат тепе, ще отвори врати новият хотел "Орел". Хотелът се реставрира, запазвайки аристократичната фасада на фабриката, съчетан с модерен и елегантен вътрешен дизайн. Въпреки нескопосаните опити строежът да бъде компрометиран, реконструкцията продължава с бързи темпове. TrafficNews  се свърза с екипа на BURO, изготвил архитектурния проект на сграда, а арх. Христо Иванов разказа с подробности за работата, по съхранението и възстановяването на една от емблематичните сгради под тепетата. 

 - Арх. Иванов,  кое бе най- -голямото предизвикателство, при работата по проекта на хотел „Орел”?

 -  Призванието ни като архитекти ни дава една невероятна възможност да анализираме, откриваме и решаваме проблеми свързани с изграждането на една по-красива и по-функционална среда. Всеки един от нас, независимо в коя сфера или посока се развива, оставя след себе си следа, която следващите поколения имат избор да развият или пък не. Такъв е и случаят с тази прекрасна сграда.

Тук ще си позволя да се отклоня за малко от въпроса и да запозная с малка част от историята й.

Сградата е построена през 1890 г. от търговците  Димитър Ставридис и Димитър Маринов. Проектирана от италиански архитект, тази сграда се превръща в един от емблематичните символи на своята епоха. За времето си фабрика „Орел”, като производител на тютюн и цигари е една от най-големите и най-модерни в България. В тази сграда са създадени и първите български пури, рекламирани на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г., което от своя страна буди дълбоко уважение към иновативността и предприемчивият дух, в едни несигурни времена.

В самото начало на ХХ век фабрика „Орел“ е купена от италианския индустриалец Карло Вакаро, който докарва модерни машини и я превръща в най-голямата и модерна в страната. Петнайсетина години по-късно той я продава на Петър Дяков.

След 9 септември фабриката е национализирана и тук до 1988 г. се помещава шивашка фабрика. Оттогава сградата тъне в  разруха.

Няма как да не отбележа и един факт, който неопровержимо показа стойността на тази сграда, както за всички пловдивчани, така и за всички нас като българи. В началото на миналият век сградата е обзета от голям пожар, който изпепелява целият покрив, и част от подовата конструкция. Гражданите на град Пловдив сформират граждански комитет с помощта, на който събират средства, благодарение на които сградата е била възстановена.

За по малко от 130 години, различни хора създават, развиват, унищожават и възстановяват тази сграда.

И така стигаме до днес! Днес, когато благодарение на г-н Цветан Пулев и г-н Илиян Филипов тя отново ще има възможността да придобие стойността, която е имала в миналото.

Но да се върнем отново към Вашият въпрос. Гореизложеното постави пред нас като екип от две архитектурни студиа ‚BURO‘ и 'RT Consult‘ няколко много съществен въпроси: Как ние като архитекти можем да продължим започнатото? Какво можем да направим, за да свържем минало и настояще? Самата инициативата на г-н Пулев и г-н Филипов да създадат хотел от висока класа, ни помогна бързо да направим паралела между старото и новото, да възстановим екстериора на сградата в духа на нейния първообраз и същевременно да създадем една модерна и съвременна среда в нейният интериор.

 - От визуализациите се вижда , че сте успели да съхраните духа на старата сграда? 

- Силно се надявам посоката, в която сме поели да ни доведе до един наистина балансиран и достолепен архитектурен образ. Никак не е лесно човек да използва изразни средства от една изминала епоха. Представете си вместо с електронни средства, дори и за миг да започнете да се изразявате с перо и мастило. Границата е много тънка и човек може във всеки един момент да „разлее“ мастилото.

В случая ние се поучихме от първообраза и решихме просто да възстановим архитектурните елементи и съвсем плахо да ги допълним там където това би имало най-силен ефект върху цялостното възприемане на сградата.  

Като цяло фасадите ще бъдат реставрирани по методите използвани при самото им създаване. Не търсим модерни технологии или подобрения, само това което е било. Всички пиластри, фризове , капители и декоративни елементи ще бъдат изпълнени от гипсови отливки с помощта на калъпи, които ще се изработят специално за случая. Топлоизолацията на фасадната плоскост ще се реализира от вътрешната страна, което дава пълна свобода за достигане на автентичност на крайния резултат. Мазилките ще се изпълняват по стари рецепти от специалисти-реставратори. 

 Всичко разбира се ще отнеме много време и труд, но тук е момента да отбележа че всичко това се прави по настояване на г-н Пулев, който безрезервно вярва, че това е начина да се възстанови една стара сграда.

 - Къде открихте пресечната точка между автентичността на сградата и функционалността и комфорта, който гостите на хотела очакват?

 - Всяка една стара сграда, носи духа на времето, в което е била построена, не само със своята визия, но и със своята функционалност. Няма да крия, че това бе сериозно предизвикателство, да направим от една фабрика, функционална среда са отдих и почивка. Но резултатът надявам се да се понрави на всички посетили на хотела и най-вече на техните спомени.

Разбира се, реализирането на това начинание, костваше много усилия и труд, т.к. бе необходимо отстраняването на един скален масив, което действие е започнало много отдавна, но тогава явно търпението на тогавашните строители е приключило, на половина на свършената работа.

В крайна сметка реконструкцията върви с бързи темпове и скоро ще имаме хотел предлагаш на своите посетители четиридесет и четири двойни стаи и два апартамента. Самото им обслужване ще се осъществява от два модерни асансьора свързани в общо фоайе със съществуваща три раменна стълба с бароков стил, поместени с средата на хотела. На партерно ниво се разполага рецепция с лоби бар, в който ще се помести специална зона оформена в стила на старата тютюнева фабрика, където човек може да се запознае с нейната история, или пък просто да получи пура с оригиналното лого на фабрика „Орел“. Едно ниво по-надолу се помещава ресторант в изключително интересен интериорен стил с прекрасна тераса-градина. За допълнителен комфорт сме осигурили и СПА център с всички необходими помещения и процедури за един наистина пълноценен отдих.

Организирана е и обслужваща вертикална комуникация посредством асансьор и стълбище, даваща връзка с отделните хотелски етажи, ресторанта, Лоби бара, пералното помещение и Спа зоната. Така всички звена на обслужване работят пълноценно в името на доброто пребиваване на посетителите на хотела.

Въпреки, че слизаме надолу, всички помещения получават директна слънчева светлина, благодарение на голямата денивелация между ул.“А.Букурещлиев“ и ул“Н.Геров“.

Основният вход се намира от ул.“А.Букурещлиев“, докато паркинга от ул“Н.Геров“. Разбира се няма да се налага гостите на хотела да обикалят целият квартал, за да паркират своите автомобили. За това ще се грижат оператори-гараж, които ще транспортират автомобилите, до определените места за паркиране.

Като цяло именно обслужването ще бъде това нещо, което ще направи посещението на всеки незабравимо.

- Какви материали използвате при реставрацията?

 - За реконструкцията на сградата са използвани предимно материали близки до използваните в изграждането на сградата. Разбира се не навсякъде това е възможно, но сме се старали да използваме максимално леки материали, с които да не се натоварва допълнително съществуващата конструкция.

 - В какъв стил ще бъдат обзаведени стаите на хотела?

Обзавеждането на хотел Орел следва концепцията на реставрацията. В лявата част стаите са обзаведени с мебели характерни за времето в което е построен хотелът. Използваните материали са тези, които се използваха и в началото на 19-и век. Дърво, мрамор, гипсови корнизи и текстил от естествени материи. В дясната част интериорът на стаите предлага хармонично съчетание на  мебели в минималистичен стил с детайли от класицизъм в една по-модерна интерпретация. Тук отново ще бъдат използвани качествени материали, които обаче са в крак с последните тенденции на световния интериорен дизайн.

Интериорът на всичките стаи се стреми да осигури максималния комфорт за своите гости, така че, посещението им да е нещо повече като "у дома". Това няма да го постигнем само с мебели а и с помощта на технологията, чрез умни системи за управление не само на достъпа, а на температура, звук, светлина и услуги.

Разбира се, ресторантът ще бъде уникален не само заради гледката си, но и заради дизайна си, но ще обърнем внимание както в ресторанта така и в лоби бара. В тях услугите отново ще бъдат свързани със историята на сградата и града.

 - От последните етажи се разкрива една от най- впечатляващите гледки към Пловдив. Те апартаменти ли ще бъдат или сте предвидили друга функция?

- Стара Планина, Старинен Пловдив, Родопи, на една длан. Това предлага последния етаж на хотела. Два апартамента и седем стаи ще са на разположение на това ниво. За още по-голяма наслада на покрива ще се изгради изгледна тераса със специален статут на достъп. От нея, ще може да се направи 360‘ гледка към целият град и околностите.  

Една невероятна панорама, допълнена от комфорта на класически и модерен интериор, специално отношение и обслужване, събрани заедно зад автентичността на един архитектурен символ на Старият Пловдив. Това е новият хотел Орел.

 

  След 30 години разруха! Тютюневата фабрика "Орел" на Сахат тепе се превръща в елегантен хотелЕто как ще изглежда архитектурният шедьовър