България отбелязва най-светлия си празник - 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на писмеността и на духа. Ден, който ни обединява, а не ни разделя. Но и ден, много подходящ за равносметка, основно за политиците. Добре е днес след шествието и празничните концерти, да поговорим за политики, защото е много важно какво прави държавата за учениците и младите хора, които са бъдещето на нацията и нейният най-голям капитал. Известно правило в планирането е, че всеки лев, инвестиран в образование, се връща стократно.

Каква е равносметката на „Продължаваме Промяната“?

За 3 години в управлението в сектора на образованието и културата:

• Заедно с мерките за повишаване на доходите на българските граждани, беше постигнат и значителен ръст на заплатите в образованието, културата и здравеопазването. Реално повишаване на доходите за тези съвременни будители изпреварва два пъти и половина по-бързо инфлацията.

• Осигурихме безплатни детски градини за всички деца, безплатен градски транспорт за децата до 14 години, с бюджета за 2024 г. предоставихме безплатни учебници на учениците от 1. до 12. клас, отделихме средства за програма за спорт и изкуство в училищата.

• Заделени бяха общо 240 милиона лева за строителство на нови детски градини, ясли и училища в цялата страна.

• Министерският съвет прие и внесе в парламента за обсъждане законови промени, които да подобрят достъпа до висше образование, като го направят безплатно за студентите, както е в повечето европейски държави, за да имат младежите равен старт.

• По идея на съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ и водач на пловдивската листа на ПП-ДБ Асен Василев започна на подготовката и създаването на Фонд „Стамболов“, който да дава стипендии за български талантливи деца, които са приети в елитни световни университети. Целта бе да им се предостави безлихвен заем, който, ако се върнат и работят в България за пет години, ще бъде опростен. Според нас това е единственият начин да спрем изтичането на таланти от България. За съжаление не ни стигна времето да я реализираме, но ще го направим в следващото ни управление.

За сектора на образоването осигурихме общо 700 млн. лв. повече, в това число и за достойни заплати на учителите.

• Реализирахме набор от мерки, за да подпомогнем младите хора и по-специално работещите родители и младите семейства, въпреки значителната съпротива в парламента: данъчен кредит за работещи родители в размер на 600 лева на дете (през 2020 година същият беше 60 лева), по-добро заплащане за педиатричната помощ, 20% повече средства за инвитро процедури, 50% увеличение на еднократната помощ при раждане, еднократна помощ за деца, започващи втори, трети и четвърти клас, увеличихме обезщетението за майчинство през втората година от 380 лв. на 780 лв.

• За първи път от 2014 година насам, през 2023 има ръст на новородените в България: 561 деца повече са родени през 2023, отколкото през 2022. През 2023 година, броят на заселилите се трайно в България е с 42 000 по-голям от броя на напусналите. Един средно голям град се е върнал обратно в страната.

Какво направихме за децата на Пловдив?

С финансова подкрепа, осигурена от Министерството на културата през 2022 година и големия транш за Пловдив от специализирания фонд за подкрепа на общински проекти, създаден от кабинета „Денков“, започна дългоочакваният ремонт на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. В нея за първи път през далечната 1851 г. се чества празникът на Светите братя. Реновирането на сградата на тази толкова емблематична гимназия за Пловдив и България, е кауза на „Продължаваме Промяната“ и битката за нея започва още по времето на правителството на Кирил Петков. Сградата ще бъде съхранена за следващите поколения, а учителите и учениците ще работят при много по-добри условия.

Какво направихме за културата?

Осигурихме 68 млн. лв. допълнително за култура, вкл. 23 млн. лв. за културните институти и читалищата.

А за Пловдив?

След 10 години забавяне и битка за финансиране, кабинетът „Денков“ успя да стартира ремонта на залата на Пловдивската филхармония. Целта е тя да се превърне в мултифункционална сцена за симфонични концерти и продукции на Държавна опера - Пловдив, която е стопанин на залата на пл. „Централен“. България е на кръстопът и само чрез масово гласуване може да продължи във вярната посока на развитие към сърцето на Европа, затова призоваваме българските граждани на 9 юни да излязат и да гласуват!

Гласувайте с бюлетина номер 14 за парламентарни и европейски избори!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!