Кои ще представляват Пловдив в 51-ото Народно събрание?  16 многомандатен избирателен район излъчва 12 депутати, като при 100% обработени протоколи единствената неизвестна остава с последния висящ мандат.  От значение ще бъдат гласовете от чужбина, които обичайно се наливат в големите многомандатни райони, които могат да разместят резултатите. ЦИК ще има последната дума кои формации от миналите 4% бариера няма да имат депутат от Пловдив.

ГЕРБ, които записаха 7000 гласа по-висок резултат от предните избори, ще имат 3 или 4 мандата, като последният е т.нар. „висящ”.   Това значи, че избраните депутати са Бойко Борисов, Костадин Димитров и Георги Георгиев, а четвърти е Тервел Георгиев.  Градоначалникът Костадин Димитров вече заяви, че ще изпълни ангажиментите си към Пловдив и ще остане на поста си в Община Пловдив. Това дава реален шанс на следващите в листата Красимир Терзиев, проф. Даниела Дженева и Фиданка Кацарева да отидат в парламента при определени обстоятелства на избор на места за влизане на депутатите, както и бъдещ кабинет.

Бойко Борисов има най-много преференции от листата на ГЕРБ 6826, което е и най-високият резултат в Пловдив.  След него е Костадин Димитров с 2264, а осмата д-р Валерия Славова изкара 1500 преференции, но не успява да прескочи прага от 7%.

Втората политическа сила в Пловдив – „Продължаваме промяната – Демократична България” ще има двама депутати. Това е водачът Асен Василев и Манол Пейков, който със своите 3938 преференции от 4-ти става втори.

„Възраждане” също ще имат два мандата. Това са Ангел Георгиев и Емил Янков, които за пореден път стават депутати от Пловдив град. Първият има и 2721 преференции.

Другите формации със сигурни депутати са  ИТН,  „БСП – Обединена левица”, и МЕЧ,  като в парламента влизат съответно Станислав Балабанов, Иван Петков и Радостин Василев.

„ДПС – Ново начало” също ще вземе мандат, въпреки че „Величие” са над тях в подредбата. Причината са гласовете от чужбина и останалите МИР-ове.  Избран е Станислав Анастасов, който обаче е водач на формацията и в Хасково. Ако той влезе оттам, то ще освободи място за втория. В случая това е Бойко Каучлев, който с 344 преференции размества листата на „ДПС – Ново начало” и от 8-ми става 2-ри на мястото на Небие Кабак. Ако все пак от ЦИК решат да разпределят и мандат на „Величие” , то депутат ще стане Мария Илиева.