Ако политиците не стигнат до разумно решение да съставят правителство, каквито и да бъдат резултатите от изборите, ще извършат престъпление към България. Това мнение изрази журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

"Ситуацията е толкова драматична в цял свят, че ако продължим да се въргаляме в собствените си битови дребни политически страсти и не видим голямата опасност, която нависва над целия свят, този политически елит трябва да си отиде. Създаването на редовно правителство означава спасяване на държавата", коментира тя.

Конфликтът в Близкия изток и българската политика

"Конфликтът не е отсега. От създаването на еврейската държава там има конфликт и напрежение. Доктрината на Иран е пълно унищожение на еврейската държава. Създаването на всички тези прокси сили, които участват в този конфликт, подкрепяйки Иран, също не са отсега. Преди няколко месеца също имаше мащабна ракетна атака срещу Израел. Това не е нещо ново. Оказва се, че няма нови неща в българската политика. Новото би било да се състави редовен кабинет", каза политологът Георги Киряков.

По думите му мигрантският натиск не е спирал и той е зависим от случващото се в Близкия изток. Киряков подкрепи думите на Велева, като подчерта, че българският политически елит е неспособен да вземе адекватно решение за излизане на кризата.

"Поне да им възложим задача като избиратели да постигнат някакъв консенсус за съставяне на редовно правителство", допълни той.

Какъв е шансът за редовен кабинет?

"В момента няма кампания. Те са уморени, безидейни, изпразнени от съдържание. Има и чувство на неудобство. Продължават да говорят един срещу друг. С агресия не може да се прави политика. България не постигна целите си - Планът за възстановяване и устойчивост, сигурността на държавата. Водени от човешката си нищета на негативизъм и омраза към противника, не могат да надскочат всичко това, за да станат държавници. Начертано е кой с кого трябва да се коалира - ГЕРБ, "Продължаваме промяната", вероятно ИТН", анализира Велева.

Българските избиратели губят доверието в самата демокрация заради случващото се и това е резултат от поредните избори, подчерта Киряков. 

"Нека видим резултата на двете ДПС-та. Няма яснота какъв ще е резултатът. От резултата на двете ДПС-та ще зависи кой ще бъде поканен на разговор", на изтъкна той.

Според Велева за ДПС това е най-голямата неизвестна - как точно ще се разпределят гласовете и кой ще бъде победителят.

"За първи път ще имаме такава ожесточена битка вътре в етноса. В изборния ден могат да се наблюдават много драматични неща. Групата на Доган няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. ГЕРБ и ПП-ДБ са основни партии и върху тях ще падне цялата отговорност за съставянето или несъставянето на правителство", обобщи тя.