ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 26,5%, следвана от ПП-ДБ с 14,9 на сто. Допитване на "Алфа Рисърч" определя третото място за "Възраждане" с малка разлика след вторите с 0,7%.

Трети със 7,9% са "Алианс за права и свободи", веднага след това ДПС - Ново начало със 7,4 на сто.

Шести според проучването са БСП - Обединена левица със 7,2 процента.

Веднага след това и с възможност за влизане в парламента са "Има такъв народ" с 6,1%.

Избирателната активност според изследването се очаква да е около 30%.

Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 20-23 октомври, реализирано със собствени средства, сред 1000 пълнолетни българи, пряко стандартизирано интервю с таблети на анкетираните лица по домовете.

"Продължава битката за второто място между ПП-ДБ и "Възраждане", като и пред двете има едни предизвикателства, които в рамките на кампанията не може да се каже, че бяха преодолени. ПП-ДБ да си върне тези загубени гласове, които измерихме през юни. Това предизвикателство остава, а при "Възраждане" - те все пак имат конкуренцията така на "Има такъв народ" и на други политически играчи, което ги поставя в една по-трудна ситуация да отчитат по-значителни резултати, по-различни. Двете крила на ДПС - на Ахмед Доган и на Делян Пеевски, виждаме, че са с почти изравнени позиции. Като може би потенциалът, който имат, при "Алианс за права и свободи" виждаме, че има повече нерешили избиратели. Тоест, ако успеят да го оползотворят, ще постигнат по-добри резултати. При "Ново начало" пък виждаме, че всъщност те институционално стоят по-добре, повече кметове са на тяхна страна, което е един позитив. И разбира се, остава неизвестната какво ще се случи с вота в чужбина при тях", коментира пред БНТ социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев.