28 896 са подадените заявления за гласуване от чужбина до момента. И неизвестен брой подадени в дипломатическите и консулските представителства, но не повече от 15-20, т.е онлайн услугата вече е много по-предпочитана.

Продължават преговорите с евентуалния изпълнител на откритата процедура, която ЦИК обяви.

По отношение на подаването на заявление за гласуване в чужбина изтича в 00:00 на 6 септември. Остават 5 дни, каза Цветозар Томов от ЦИК.

Турция, Великобритания, Испания и САЩ са страните с най-много желаещи да гласуват. Общият брой на заявленията засега е два пъти по-малък от подадените през периода за изборите през ноември. Тогава са били малко под 60 000.

"Причината е либерализирания режим на откриване на секции на база резултати от предишни изборни. 734 секции могат да бъдат открити на това основание. За сравнение със заявление и на база резултати от предишни избори бяха 750. При всички положения се очертава секциите извън страната да не прехвърлят 800", каза още Томов.

290 секции в чужбина ще имат възможност за машинно гласуване. Засега в 235 ще има втора машина, но е възможно броят им да бъде увеличен, така че тези числа не са окончателни. 9363 е броят им в страната, от които 1104 ще бъдат с две машини.

Номер 21, който вчера след жребия за номерата на партиите на изборите, няма да фигурира в избирателните листи, тъй като не са регистрирали листи в нито един РИК.