Да бъде запазена въведената от правителството на ГЕРБ ставка от 9% ДДС за ресторантите и хотелите настояха представители на бранша, които взеха участие в организираната от ГЕРБ-СДС кръгла маса в Пловдив.

Вторият в листата инж. Иван Тотев - член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и областен координатор на партията, подчерта, че целта на срещата е да се чуят очакванията на сектора от първо лице, за да може те да бъдат поставени и защитени в следващия парламент.

„Антикризисните мерки като „60 на 40” и „80 на 20”, които се предприеха от правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, работеха много добре и помогнаха на много хора. В нашата предизборна програма е залегнало продължаване на мерките към бизнеса. ГЕРБ ще продължи с тази подкрепа в диалог с браншовите организации и съобразно възможностите на бюджета”, каза още Иван Тотев.

 „Понесохме тежък удар от кризата с ковид-19. Тази среща с кандидатите за депутати е важна, защото искаме да набележим мерки,  така  че нашият бизнес да има добра среда за развитие”. Това заяви Тони Симидчиева – хотелиер, ресторантьор и председател на СДС в Пловдив. Тя допълни, че основният проблем е да остане 9 % ДДС, което беше въведено от управлението на ГЕРБ, защото в противен случай много заведения са обречени, а те дават работа на хиляди семейства.

„Ние от ГЕРБ държим на постигнатото до момента и сме против промени в данъчната политика, защото тя е работеща”, заяви Иван Тотев.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов изрази надежда да не се стига до нови затваряне. Той постави въпроса с така наречените зимни градини на заведенията и поиска да бъде изготвен типов проект, тъй като работата на тези пространства дава нови възможности на ресторантьорите.

Участниците в срещата поставиха и въпроса за заплащането и отчитането на авторските права на музиката, използвана в заведенията, и го определиха като кризисен. Третият в листата на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, който е доказан експерт в областта на авторското право и е специализирал в Германия, заяви, че е от изключителна важност процесът да е прозрачен, обективен и справедлив. „Занимавал съм се пряко с темата при изготвянето на измененията на Закона за авторско право и смятам, че са необходими допълнителни дискусии по въпроса”, категоричен бе Радомир Чолаков. Той пое ангажимент да работи за справедливото му разрешаване в следващия парламент.

Председателят на пловдивската секция на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Енчо Енев връчи на инж. Иван Тотев документ с 15 приоритета за развитието на туризма в България, за решението, на които е необходима политическа воля. Сред тях са банковото кредитиране на туризма, изменения на нормативни актове, удължаване на туристическия сезон и др.

На срещата в Дома на културата снощи присъстваха кандидати за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС, заместник-кметът по туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен” Георги Стаменов, председатели на браншови организации и много ресторантьори от Пловдив.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!