За разлика от предишни години, участието на Пловдив в националния конкурс „Сграда на годината”, тази година е доста таргетирано. Градът, който е на второ място в страната по брой на издадени строителни разрешения и жилищна РЗП, не участва с нито един жилищен проект.  Строителството в града ще бъде представено от 7 промишлени, офис и логистични сгради. За сравнение - през 2017 г. Пловдив имаше цели 12 номинации в различни категории. 

Въпреки, че жилищни комплекси от различен клас и калибър никнат в целия град, нито един от тях няма да се състезава  в категориите "Жилищни сгради" до и над 10 000 квадратни метра.

Ето и участниците в конкурса, който се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е организиран от "Градът":

Диспечерският център на EVN в кв. „Каменица”,  новият учебен корпус на Медицинския университет и обновената детска градина "Перуника"  са предложенията за категорията „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение”.  Архитект на учебния корпус е арх. Петър Гигов, а изпълнител- „Заводски строежи – Пазарджик”.  Диспечерският център е дело на ДЗЗД Обединение Арконт-Анди, а строителството е извършено от „Запрянови -03”. ДДЗД Form Design, с водещ архитект - арх. Радка Стефанова е автор на проекта за детската градина. 

Диспечерски център на EVN

Учебен корпус на МУ

В категория „Търговски сгради” претендените от Пловдив са строителен хипермаркет „Практис”, който тази година отвори врати на „Пазарджишко шосе” и детският магазин "Магазин BABY LIFE Малечко" в "Северен".  Първата сграда е дело на арх. Георги Стоянов от Архитектурно дизайнерско студио – Пловдив. Детският магазин е на инвеститора  "БЛМ Къмпани" ,архитект е  Мария Попмаркова.

Строителен хипермаркет "Практис"

Магазин BABY LIFE Малечко

Четвъртият участник от Пловдив е инвеститорът „Елкомес”, който се състезава в категория „Производствени сгради”.  Архитект на фабриката е Ангел Примов.  Новото предприятие за месопреработка е построено в Югоизточната промишлена зона на Пловдив. 

Месопреработвателно предприятие Елко Мес

В категория „Логистични сгради” претендентът от Пловдив е „Балкан Полимерс” ЕООД , чийто логистичен парк се намира в индустриална зона „Марково”. Сградата е с РЗП от 8 000 квадрата и е дело на арх. Примов. 

 Логистичен парк „Балкан Полимерс”

Аптечното предприятие , изградено в Куклен, участва в националния конкурс в категорията „Сгради с елементи на зелена архитектура и иновации”.  Инвеститор на проекта е „Ейч ритейл аутомейшън  България”, а архитект е Георги Стоянов.  Концепцията на сградата включва редица мерки, насочени към значително намаляване на енергийното потребление, а в определени ситуации и пълно изключване на външната енергийна зависимост на сградата.

 Аптечното предприятие в Куклен

Без да подценяваме ролята на производствените и търговските сгради за икономиката на града, все пак трябва да припомним, че основни за визията на един град са обществените и жилищните сгради. Естетиката, качеството и функционалността са превръщат една сграда в архитектурно явление и предопределят дали тя ще остане в историята. Десетки знайни и незнайни строители и архитекти са оставили своя "подпис" под тепетата и благодарение на тях Пловдив пази своя неповторим дух. А доколко той ще бъде съхранен зависи както от тези, които управляват града, така и от самите инвеститори.