Бивши жертви на трафик ще влязат в ролята на съветници по време на проект „Трафик на хора: изход и реинтеграция, бариери и възможности”. Той е дело на фондация „Джендър Алтернативи” и френската „Амикал дьо Нид”. Двете организации започват мащабна кампания, чиито цели са превенция, излизане от трафикантска мрежа и реинтеграция на жертви на трафик. В рамките на проекта ще бъдат създадени две групи от по 10 човека, бивши жертви на трафик. Едната ще работи в България, другата- във Франция. Техните истории ще бъдат събрани във флаери и видеоматериали, които ще достигнат до 5000 души. Паралелно с това ще бъде проведено проучване, фокусирано върху трафика на роми и китайци във Франция,” Въз основа на тези проучвания ще бъде съставен списък на пречките и способите за подпомагане на жертвите да се спасят.”, заяви Милена Кадиева. Предвижда се и обучение на социални работници, които ще могат да предложат адекватна помощ и подкрепа на пострадалите.

България е една от водещите страни, следвана от Румъния, в черната статистика за трафик на хора с цел проституция и експлоатация. Пострадалите от трафик в България за една година са около 1,6 милиона, а в световен мащаб са 21 милиона годишно. Тенденцията сочи, че през последните години жертви на трафик стават все повече непълнолетни момичета и малолетни деца. Пловдив и Пазарджик са най-засегнатите райони, а статистиката сочи, че най-голям процент от жертвите са от ромски произход. Друга негативна тенденция сочи, че всяка година броят на пострадалите расте, но броят на заведените дела намалява.

През 2005 година жертвите са били 211, а образуваните дела – 159. Седем години по-късно през 2012 пострадалите са 684, а делата - около 120. Засегнатите лица за миналата година от нашия район са само жени - 71 на брой. 

TrafficNews.bg