Денят на Независимостта или Денят на Съединението. Тези дати са изключително значими за българската история. Те обаче не само, че не се знаят масово от българите, но дори и много често се бъркат. 

Тези две дати обаче са много важни, защото без тях може би България никога нямаше да има независимост, нямаше да е самостоятелна държава и нямаше да говорим най-вероятно дори български. 

Независимостта се случва на 22 септември 1908г. в Търново, а по нов стил е на 5 октомври. Този акт е изключително важен за всяка една държава, защото слага край на политическата и финансовата зависимост от Османската империя. Много държави дори обявяват именно деня си на Независимостта за национален празник. 

Тогавашният български владетел Фердинанд от княз приема титлата цар. 

Официално Великите сили признават Независимостта на Царство България през пролетта на 1909г. 

Потърсихме мнението и на историка д-р Видин Сукарев именно затова, защо днешният ден е толкова непознат за българите, въпреки че е изключително значим. 

"Причината затова е комплексна. От една част много дълго време са изкоренени всякакви традиции на държавност, стар календар, религия, семейни традиции. Освен на идеологията се държи и на модернизацията. За разлика от Съединението, което никога не е било преследвано и забранявано, то Независимостта е била, защото е свързана с монарха и конкретно с Фердинад, който играе важна роля в нея. Освен това датата е била чествана като личен празник на монарх, а особено след 1946 всякакъв спомен е забравен и всичко отива в забвение. През 90-те когато възстановяват празниците на Съединението и Независимостта и те са обявени за празници ги възстановяват по едно и също време. Това също влияе, защото освен, че са в един месец и един след друг, много хора не са свикнали въобще да ги празнуват. Особено през комунизма, защото Съединението се е празнувало особено на местно ниво - изключение прави 100-годишнината през 1985г. На практика обаче това допълнително усложни объркания български национален календар, защото не ги направиха към Григорианския календар. Съединението е празнувано на 18 септември, а Независимостта е била на 5 октомври. На този ден се празнува ден на монарха династичен празник няколко в едно и с идването на комунизма това е премахнато и забранено. Има си дистанциране. Хората все по-малко се интересуват от миналото и гледат най-вече да решат в момента собствените си проблеми и да живеят в настоящето. Трябва да има по-задълбочена традиция, датата е важна значима. Има и местно значение. Голяма част от правителството на Александър Малинов, при който е обявена Независимостта,  включително и той са имали някакъв пловдивски престой - дали са били родени, учили или живели в града. Тогава Пловдив е бил значим център. Това е един много важен акт. Показва цялостно на всички останали държава, че страната съществува във всичките и аспекти независима. Това е модернизация и стъпка напред към Европа и европейските и западни традиции и път на развитие. Незаслужено е непопулярен този ден, но не смятам, че е толкова забравен", заяви д-р Видин Сукарев пред TrafficNews.