Защитават традиционните български храни на европейско ниво! Прекратява се националата регистрация, за да няма глоби от Европейската комисия.

Правителството вече прие промени в Закона за марките и географските означения, според които се прекратява националната защита на земеделски продукти и храни. За да не бъдат произвеждани традиционни български храни от други държави, е необходимо те да бъдат вписани в двата европейски регистъра - Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания и Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Към този момент защитени от европейското законодателство са “Горнооряховски суджук”, “Българско розово масло” и “Странджански манов мед”. Пет храни с традиционно специфичен характер – “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска”, “Роле Трапезица”, “Кайзерован врат Тракия” и “Пастърма говежда”.

Има и подадени заявления за защита на “Българско кисело мляко” и на “Българско бяло саламурено сирене”, съобщиха от министерството на земеделието пред “24 часа”. Тече процедура и за “Месо от източнобалканска свиня” и “Лютеница Първомай”. Правят се изследвания за “Суджук Търновски” и “Луканка Троянска”.

Проектът на новия закон е в отговор на писмо на ЕК от 28 януари за процедура за нарушение. Това е последната фаза, преди комисията да сезира Съда на ЕС. Според ЕК българското законодателство е несъвместимо с правото на ЕС, доколкото то предоставя възможност за национална закрила на географски означения в нарушение на регламента от 2012 г., макар и само за преходен период.

От правителството съобщават, че с новия закон ще се постигне съответствие между българското и европейското право в областта на защитата на търговските марки и географските означения.

Незащитени ще останат “Карловска луканка”, “Карловски луканков салам”, “Българска боза”, “Копърово масло – Шумен” и “Лавандулово масло – Шумен”. Причината е, че за тях няма подадени заявления и на практика те ще останат без юридическа защита след прекратяване на националната им регистрация.

За да се защитят, производителите на тези продукти трябва да предприемат мерки за изготвяне на документация за кандидатстване в съответните европейски регистри.