С водосвет и тържествено зарязване на лозите започна Трифон Зарезан в Пловдив. Големият празник на винарите бе почетен и с курбан в двора на Етнографския музей. Екипът на музея изненада гостите и със специална изложба, посветена на лозята, виното и веселието - „От Дионис до Трифон Зарезан”.

Експозицията бе открита от зам.-кмета по културата Александър Държиков и директора на Етнографския музей Ангел Янков. По традиция празникът бе полят обилно с гроздовия еликсир.

В народния календар празникът на свети Трифон Зарезан наследява древните Дионисиеви тържества. Още траките, населявали земите ни, са били прочути лозари и винопроизводители. В своята поема „Дела и дни“ Хезиод (VІІІ-VІІ в. пр.Хр.) дава съвети за брането на грозде и приготвянето на вино: „Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис”.

Изложбата е като ода за виното – единственото питие, което си има бог в античността и светец в християнската епоха. В 12-те богато илюстрирани табла ще открите легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог – покровител на възраждащата се за нов живот природа.

Ще разберете как езическият бог е наследен от християнски светец и какво е мястото му в църковния ритуал и народните обичаи. Ще научите за Тракия – родината на лозата и „превъзходното вино“. Виното е храна и лек за хората, но и дар от боговете, средство за общуване с тях.