33% от всички директорски позиции, както със, така и без изпълнителни функции, на управителния и надзорния съвет, съответно на съвета на директорите в дружествата, регистрирани на фондовата борса, да се заемат от членовете на по-слабо представения пол, който най-често са жените.

Това предвиждат промени в Закона за равнопоставеността на жените и мъжете, качени за обществено обсъждане. Делът им не трябва да превишава 49 %. Определя се срок за постигане на целта - 30 юни 2026 г.

Въвеждат се изисквания публичните дружества да докладват информация дали постигат тези цели. В своите декларации за корпоративно управление, които подават и понастоящем всяка година, трябва да предоставят информация за броя на мъжете и жените в състава на своите управителни органи, сред изпълнителните директори и директорите без изпълнителни функции, за предприетите мерки за постигане на целта и за причините, в случай на непостигане на целта (принципа „спазвай или обяснявай“). Определя се срок за първо докладване – през 2026 г. за отчетната 2025 г.

Дружествата трябва да публикуват на видимо място на своята интернет страница в срок до 15 май на текущата година информацията за предходната година.

Комисията за финансов надзор пък се задължава да публикува в срок до 30 юни 2026 г. на интернет страницата си списък на публичните дружества, които са постигнали поставената цел, и да го актуализира ежегодно, като го предоставя по искане на министъра на труда и социалната политика.

Тези, които не публикуват такава информация ще бъдат глобявани.

Въвежда се изискването публичните дружества, които не отговарят на поставената количествена цел, да адаптират процедурите за подбор на членовете на управителния и надзорния съвет, съответно на съвета на директорите, като гарантират:

извършването на сравнителна оценка на професионалните квалификации на всеки кандидат;

формулирани по ясен, неутрален и недвусмислен начин и основани на качествата критерии за извършване на подбор, които се прилагат по недискриминационен начин по време на целия процес на подбор;

даване на предимство на кандидата от по-слабо представения пол, когато при подбора се установят кандидати с еднаква квалификация, компетентност и професионални резултати.

Това няма да се прилага когато при подбора се придава по-голяма тежест на други политики за многообразие, осигуряващи предимство на избора в полза на кандидата от другия пол.

Въвежда се също изискване дружествата да разкриват критериите за подбор, в случай че отхвърленият кандидат поиска това от тях, както и конкретните съображения, осигуряващи предимство. При оспорване на подбора на членове на управителния и надзорния съвет, съответно на съвета на директорите на публично дружество, се прилага правилото на обърната тежест на доказване, което е регламентирано в чл. 9 на Закона за защита от дискриминация.

Публичните дружества ще са задължени в поканата за провеждане на общото си събрание, когато е предвидена точка за избор на член на управителен или надзорен съвет, да публикуват информация за изискванията относно разпоредбите за количествената цел за балансирано представителство на жените и мъжете, процедурата за подбор с оглед постигането на целта, както и приложимите мерки и санкции при неспазването им.

Министърът на труда и социалната политика ще бъде органът за насърчаване, анализ, мониторинг и оказване на подкрепа във връзка с баланса между половете в управителните органи на публичните дружества. Той е отговорен и за докладването пред Европейската комисия за прилагането на Директивата. Във връзка с това се осигурява механизъм за обмен на информация чрез предоставяне на информация на органа от страна на Комисията за финансов надзор и Комисията за защита от дискриминация.