Кристиян е поредният тормозен в интернет тийнейдъжр, който без причина става обект на подигравки от съучениците си.

Името не е истинското му, но за да запазим самоличността му, ще го наричаме така.

Младежът сподели пред TrafficNews, че случайно, докато преди година бил във Facebook, попаднал на група, която е създадена с цел той да бъде омаскарен и осмян.

Групата била пълна със снимки от неговото ежедневие и всеки ден информацията в нея се обновявала.

"Видях, че всеки ден се качват снимки как съм на дъската или ме изпитват, във физкултурния салон, играем нещо. Бях видял също, че имаше един колаж, направен с едно от момчетата, с които седя по време на час, пишеше, че сме гей двойка. Обиден, тормозен. Ужасно се чувствам", сподели пред нас момчето.

Малко след създаването на групата, Крис решил да потърси помощ от професионалисти, които помагат на деца, пострадали в интернет.

Според данни на Националния център за безопасен интернет всеки ден 11 българчета са жертви на поведението на недоброжелатели в интернет. Според центъра за безопасен интернет статистиките са плашещи - сигналите за дете в беда в мрежата за 2017 г. са над 4000.

"Важно е не колко време прекарват в интернет, а как го прекарват. Ако детето ни говори с непознати в интернет, или има във Facebook хиляда приятели - това вече е тревожно. Винаги съм казвала и на родители, че личният пример е добър подход", обясни пред TrafficNews Антоанета Василева от SafeNet.

Освен тормоза офлайн и онлайн между децата в България значително са се увеличили и случаите на детска сексуална експлоатация в мрежата. Все повече са потенциалните жертви на педофилите - 1/3 от децата са общували в интернет с някого, когото не са срещали на живо, а до такава среща е стигало едно на пет деца.

Антоанета Василева споделя още, че ако не успеем да информираме децата за предизвикателството наречено "интернет", ние ги правим потенциални жертви.