Все повече българи избират да почиват макар и само за няколко дни в Албания. Предпочитан е районът около градовете Корча и Поградец. А най-търсени са малките семейни хотели, съобщава БНТ. 

Районът на град Корча привлича с приятни гледки, красива природа, старинни храмове и вкусна храна. Впечатляващ е Музеят на средновековното изкуство, събрал над 6000 икони, датирани между 13 и 20 век, които свидетелстват за иконописното дело в Албания.

"Тук имаме най-големият сбор от икони в света, това е заради комунистическия режим, когато религията баеше забранена и църквите бяха разрушени. Това, че днес тези икони съществуват, е благодарение на хората, които са ги съхранили през много тежки периоди по времето на турското робство и комунизма. Успяхме да запазим не само изкуството, но и вярата си.", каза Фйоралба Прифти, директор на музея.

По-голямата част от албанците са мюсюлмани, но хората са толерантни един съм друг. И гостоприемни. Цените тук са близки до българските. А много от местните ресторанти предлагат традиционни храни, приготвени с продукти от близките ферми и земеделски стопанства.

Диана Деда от 20 години има малък хотел и ресторант, където работи цялото ѝ семейство:

"Проблемите са като навсякъде, като във всеки бизнес. Много често работниците си тръгват и ние затова работим цялото семейство. Има туристи много, много движение има, не само от Албания, от Тирана, но и от Испания, Германия, България, от цяла Европа.", заяви тя.

Местните се гордеят с традиционните баници от две кори, които приготвят на сач само за 10 минути.

„Това е традиция, което се готви тука, баница с две кори, а там се пече със спанак и сирене, а сега ще правя с домати и кромид.От малък се занимавам в кухнята, завърших институт за кулинарство.", каза Самаз Деда.

Продуктите в магазините и на пазара са малко по-евтини от тези у нас. Но средната работна заплата също е по- ниска, близо 1000 лева. Албанците се надяват, че с влизането им в Европейския съюз стандартът на живот ще се повиши.