Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 9 и минус 4 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса, показва климатичната справка на НИМХ-БАН.

През ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на Струма - между 8 и 10 градуса, в планинските райони - от минус 4 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра, а в южните райони - между 70 и 100 литра на квадратен метър.

През ноември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в нашата страната ще бъде променливо, често облачно с валежи. Най-голяма вероятност за превалявания ще има на 1 ноември, в периода 6-11, 15-18 и около 21 ноември и в края на месеца.

В края на първото десетдневие се очаква в Северна България и по високите полета дъждът да преминава в сняг. През втората половина от месеца в Северна и в Западна България дъждът често ще се примесва със сняг.

Топло, с температури по-високи от обичайните, ще бъде времето в средата на първото десетдневие, а в края му ще настъпи чувствително застудяване.

Относително повишение на температурите се очаква около 12 ноември и около 23-24 ноември, и тогава в равнините и низините ще бъде мъгливо.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН през ноември нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и с мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг.

В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите у нас са достигали до 27-30 градуса.
 Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени "циганско или сиромашко лято", отбелязва метеорологът.