Спомняте ли си за Юлиян и Юри от Видин? Детенцето, което е с детска церебрална парализа, аутизъм и умствена изостаналост, и неговият баща, грижещ се сам за него. Съдбата им стана известна преди две години, когато неизвестни откраднаха триколката, използвана от малчугана за разходки, навръх рождения му ден.

Историята фрапира България, някои поискаха да помогнат, но за щастие чудо стана. Около светлия празник Великден триколката бе открита в пуста улица край дома на семейството, което продължи трудния си живот.

На 24 септември 2024 година обаче Юри Асенов Лилов е починал ненадейно от инфаркт, докато си почивал от работа. Тъжната вест разкри пред GlasNews приятел на мъжа, пожелал да запази анонимност. 

Самотният баща бил погребан на 26 септември във видинското село Връв. Негови близки роднини изкопали гроба му, а на изпращането пристигнали и колегите му.

Мъжът сподели частица от историята на Юри, грижещ се от години за детето си, изрази и опасенията си за съдбата на малкия Юлиян, който познава единствено грижите на своя починал баща.

“Бащата искаше единствено детето му да е добре”, отбелязва читателят ни. “Приятелю, аз ще живея само заради детето ми, защото той има нужда от мен”, често чувал тези думи той от Юри.

Мъжът изрази съмненията си, че майката на детето може да осигури грижите, които е успявал да даде бащата. Той твърди, че тя има и други деца, за едно от които починалият е осигурил средства за животоспасяваща операция, ипотекирайки дома си.

“Социалните са уведомени, а също така се издирва майката на детето, но за мен тя ако го вземе, е само заради парите, които би получавала, и облагите. Няма да се грижи пълноценно за него”, твърди мъжът.

Той се надява апартаментът на покойния да остане в наследство на неговото дете, а да “не бъде взет от банките”.

“Пасивите на човека са, доколкото ми е известно, не повече от 10-12 000 лева остатък от ипотечния кредит, а останалите кредити - не повече от 3 - 4000 лева, което е много под стойността на жилището. Надявам се банките да не вземат апартамента на детето, което му се явява наследник, за такава малка сума”, казва той.

Това е и мотивацията му да се свърже с GlasNews – да даде гласност за бедата, застигнала малкия Юли, която той може и да не осъзнава. А по някакъв начин Юли да открие любящ дом, в който да расте. “Eдинственото, което искам, е, ако може в името на бащата на детето да се намерят добри хора, които да се погрижат за него”, допълва мъжът.

”Надявам се да не попадне в лоши условия и в домове, които "сме гледали по репортажи". Бащата искаше единствено детето му да е добре”, заключава приятелят на Юри Лилов.

 GlasNews продължава да следи историята.

Снимки: Нова, bTV