Днес около 11,40 ч. взрив избухна пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев между самоковските села Железница и Ковачевци. Според следствието пламъците от него са били с височина 4-5 метра. Образувал се е кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър 3 метра на пътя.

Въпреки че 5 минути след взрива мястото е било отцепено, "24 часа" публикува снимки от огледа. С бутилката се предполага, че са означили мястото, където трябва да е колата, за да взривят бомбата.

Бронирано ауди спасило Гешев при избухването на насочената осколочна бомба. Тя е била взривена дистанционно под автомобила, в който е пътувал Иван Гешев, казаха за "24 часа" източници от спецслужбите. Става въпрос за атентат, а не за инцидент, коментира единият източник.

Версията се потвърждава и от думите на шефа на следствието Борислав Сарафов.

"Взривът е имал ясна насоченост - към пътя и преминаващите автомобили, на голям завой, където се очаква скоростта да е по-малка. Било е с цел да убие. Образувал се е кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър 3 метра на пътя", каза пред журналисти Сарафов. Според него Гешев е бил мишена за убиване. В колата той е пътувал със семейството си.

Снимки "24 часа":

Борислав Сарафов: Бомбата срещу Гешев е имала цел да убиваВзривното устройство е избухнало на голям завой, заяви заместника на Гешев

Гешев е пътувал със семейството си при взрива пред кортежа му

Взривът на пътя София - Самоков е бил насочен към колата на ГешевВ района е имало интензивно движение

Иван Гешев не е пострадал при взривa по пътя София-СамоковИма сформиран щаб за разследване