Създаване на нова държавна агенция, която да може да мобилизира граждани доброволци, предлага парламентарната група на "Възраждане". Идеята е тя да е подобна на гражданска защита и да е към Министерството на отбраната. За целта формацията е внесла законопроект в Народното събрание днес.

Тя ще се казва Национална агенция "Гражданска защита" и ще може да провежда гражданска мобилизация, като разполага с доброволци, които да са на разположение, когато се наложи. Те ще бъдат тренирани от агенцията, която отделно ще провежда и регулярни обучения на населението.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни, че агенцията ще функционира по примера на "Гражданска отбрана", функционирала до 1989 г., представлявала полувоенизирана структура към военното министерство. Тя е мобилизирала граждани по време на големи аварийни ситуации и бедствия и е функционираше като помощна структура към МО и МВР.

"Ние имаме огромна нужда от организация, която да мобилизира подготвени доброволци, защото по време на полските и горските пожари се оказа, че има много голям брой хора, които искат да помагат и то абсолютно самостоятелно организирали се, но те не могат да бъдат ефикасни в борбата с огъня, защото най-малкото не разполагат с необходимите облекла. Когато аз участвах в гасенето на един такъв пожар, видях как хората идват по къси гащи и джапанки, което е рисково за тях самите. Затова се получи един парадокс - хем хората не достигат, хем полицаите трябваше да гонят доброволците, защото можеше да се получи по-голяма драма с евентуално пострадали, както сега един пострада при пожара в Тополовградско", обясни Костадинов.

Създаването на такъв орган се налага, понеже страната ни е неподготвена за действия при мащабни бедствия и аварии, което според него е проличало при вчерашния.