Традиционният за село Ветрен дол "Празник на смокинята" организират днес. Кметът на селото Димитър Христосков уточни, че "През тази година реколтата от смокини е добра и хората са доволни. Поне 50 - 100 тона смокини са произвели жителите на селото. За това и празникът ще бъде весел, поканили сме различни фолклорни състави", коментира Христосков пред Фокус.

Той каза още, че най-често плодовете на смокинята се използват за приготвянето на сладка и конфитюри, както и за направата на смокинова ракия. "През тази година и изкупната цена на тези плодове е добра, тъй като стоковите борси в региона я изкупуват за цена от около 1.30 до 1.50 лева за килограм, а на пазарите цената й не пада под 2 лева", обясни Христосков.

Богатото съдържание на калий прави смокините предпочитан плод при хора със сърдечносъдови заболявания - хипертония, застойни отоци; на желязо и манган - в подкрепа лечението на анемии; на магнезий - за преодоляване на констипация (запек) и подобряване на мускулния тонус. Смокинята се нарежда на второ място след портокала по съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява количеството калций, съдържащо се в една купичка с мляко.
Ензимите, които се съдържат в състава на смокиновите плодчета, намаляват съсирването на кръвта и намаляват риска от съдови тромбози. Смокините са едни от плодовете с най-високо съдържание на общи хранителни влакнини (фибри). Водноразтворимите фибри (пектините) притежават сорбционна (попиваща) способност и активират извеждането с фекалиите навън на мазнините от храната и на холестерола от жлъчния сок.
Ето защо смокините имат хипохолестеролемично и хиполипидемично действие. Разтворимите влакнини на смокините помагат също така за нормализиране на кръвната захар чрез забавяне скоростта на абсорбцията на хранителната глюкоза. Увеличават чувствителността на клетките към инсулина и могат успешно да се включват в диетични режими за превенция на диабет тип 2.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg