60 лева е цената за един глас в пловдивския квартал Столипиново в промоционален пакет от по 1000 души. Пакетите са предлагат директно от ромски лидери на „бизнес“ среща с началниците на предизборните щабове или представители на партиите, отговорни за организацията. По неофициална информация базовата цена за 1 глас в Пловдив е 100лв., 40лв. - в Асеновград, в Пазарджик и Смолян маржът е между 20 и 50лв.

Опитите да се фалшифицират резултатите направо в изборните протоколи обаче е най-притеснителният факт за днешния вот. За готвена такава схема за подмяна на вота потвърдиха пред Дарик от четири предизборни щаба. По неофициална информация се „купуват“ членове на СИК-ове, без значение коя политическа партия представляват. Коментират се суми между 600 и 1000 лв. на човек, като се вербуват предимно членове на секции, в които са записани по-голям брой избиратели. Целта е в края на изборния ден, резултатите от вота в определени секции да бъдат подменени директно при попълване на изборните протоколи.

Въпреки, че схемата за незаконна подмяна на вота изглежда нереалистична и председателят на 16 РИК Деница Чингарова заяви пред Дарик, че това няма как да се случи предвид и големият брой застъпници, които се очаква също да присъстват по време на броене на бюлетините в края на изборния ден, съмнението остава.

В доказателство за готвената схема е фактът, че преди 2 дни една от партиите в Пловдив е сменила над 70% от членовете си в секционните избирателни комисии, разбра Дарик. От други 2 партии, една от които също парламентарно представена в последното народно събрание, съобщиха за техни членове, които са били вербувани, но са отказали пари и са съобщили за случая в щабовете си. За съжаление обаче това е недоказуемо, тъй като разговорите стават на 4 очи и няма свидетели.

В пловдивския квартал „Кючук Париж“ пък са събирани ЕГН-та по списък срещу 40 лв., като на хората са им казвали: „няма смисъл да се разкарвате в неделя, ние ще ви пуснем гласа“, съобщиха от една от политическите централи.

Прокуратурата в Пловдив е образувала 11 досъдебни производства по сигнали за нарушения на изборното законодателство. Полицията продължава да издирва избягалите членове на групата от община Лесичово, където при акция на ДАНС бяха задържани двама мъже за купуване на гласове. Според официалната информация, те са поставени лица на политическа партия и са раздавали брошури с по 20 лева.

TrafficNews.bg