"Всички бебета за нас за уникални. Всяко раждане е гордост за нас, защото това означава, че животните са гледани правилно и са здрави. Всяко поколение, което идва, е добре дошло", каза за TrafficNews Ирина Сахатчиева от Столичния зоопарк.

През 2018 г. в зоопарка са се родили 139 бебета. Те са с 15 повече в сравнение с предходната година. Миналата година за първи път в зоопарка в столицата са се родили и котешки лемури, зелени аракари и мишелов на Харис. 

"Доволни сме от групата кани. Там се родиха две животни – в началото и в края на 2018 г. Сурикатите, от които имаме две групи, също са наши любимци. От тях се родиха осем малки. Преди една година получихме две млади женски от този вид. Те дойдоха от Честърския зоопарк", добави Сахатчиева.

От зоопарка са щастливи, че се е родило и малко кенгуру. Двойката от този вид е пристигнала преди 4-5 години от Белградския зоопарк. В софийската зоологическа градина са се родили и много водоплаващи птици, но не всички са успели да оцелеят.

"Очакваме през тази година да се родят рисове. Имаме една млада двойка евроазиатски рисове. Имаме и двойка, която е от доказани родители", каза още Сахатчиева.

Тя обясни, че между зоопарковете редовно се извършват обмени на животни, като по този начин се опреснява кръвта. По думите й трудно се намират нови животни, особено такива каквито са необходими. От Столичния зоопарк дълго време търсят същия подвид женска зебра. Много по-добре стоят нещата при хищниците.

„Чакаме да получим женски персийски леопард, тъй като сме в програмата за размножаване на този вид”, каза Сахатчиева.

Тя обясни, че отоплителната инсталация на места е много стара, което създава трудности през зимата, когато трудно се правят ремонти. В залата на слона има проблем с парното, въпреки че това е залата с най-висока температура. От зоопарка са закупили инфрачервени печки за маймуните, както и за някои от хищниците.

"За да има подобрения, трябва да има много пари, които да се вложат. Бихме желали да имаме търговска дейност. Да продаваме някои от нашите услуги като демонстрационното хранене. Така ще се повиши посещаемостта, както и приходите на Столична община", заяви Сахатчиева.

Тя отправи апел към всички, които обичат животните и имат възможност, да станат осиновители на някои от видовете в зоопарка. Младите кани и сурикатите все още нямат осиновител. По нейните думи така тези, които помагат с финансови средства или услуги, се запознават отблизо с проблемите на зоопарка. Това се наблюдава в редица европейски градове.

Снимки: Фейсбук страница на Зоологическа градина София