Колко годишна премия ще взимат учителите вече ще зависи от атестация, която ще се проведе за първи път наесен догодина. Предстоящата промяна накара много даскали още отсега да започнат да се готвят за новото изпитание.

Оценяването ще е подобно на това, което се прави за държавните служители. А от него ще зависи премията, или диференцираното допълнително  заплащане, което се дава веднъж в годината – през октомври.  Максималната сума, която може да си докара учител отличник, е 1000 лева, обясни за TrafficNews директор на училище.

Сега минималната заплата за учителите е 920 лева, като до 2 г. трябва да стане 1300 лв. Тя може да порасне с допълнителни часове. 

Засега не е ясно как точно ще се извършва атестацията, която вече притеснява учители и директори, въпреки че процедурата е описана в наредба на образователното министерство.  Но е нужно  усилено да  се посещават квалификационни курсове, тъй като до следващата есен всеки учител трябва да е събрал 3 кредита, които се равняват на 48 часа допълнително обучение.

Предвидено е за тази цел в бюджетите на училищата да бъдат  заделени повече пари – сумата се увеличава от 1% на 1,2%. С тях директорите плащат на фирми, които провеждат курсове на различни теми – за информационни технологии, за методики на преподаване и т.н.

Една от най-интересните теми бе как учителите могат да накарат учениците да използват мобилните си телефони за учебния материал. Децата така или иначе влизат в час с GSM-ите, но поне да работят с тях по това, което се преподава, разказа още школският шеф.

С изкараните различни курсове, както и други дейности, учителите ще си правят портфолио за свършеното през годината и постигнатите резултати,  което ще им е нужно за атестацията.

"Тя ще замени досегашният начин за изчисляване на годишната премия на всеки учител", коментира още директорът.  

Той обясни, че сега диференцираното заплащане се определя по точки, които всеки преподавател събира в карта.

Например участието в семинари му носи 3 точки, използването на интерактивни методи за преподаване – 8. А всяка от тях осигурява 10 лева премия за годината.  Максимумът е 100 точки. С тази карта учителите се явяват пред комисия от свои колеги, назначена от директора, която одобрява или отхвърля направената самооценка. 

Оценките, които ще се получават при атестацията, са  1, 1,5 и 2 - според събраните  точки. Единица се пише на онези преподаватели, чиито знания и умения имат нужда от подобрение, а двойка – в случаите, когато дейността на оценяваното лице надвишава изискванията за изпълнението на длъжността, резултатите от обучението на децата или на учениците надвишават очакваните и притежаваните професионални компетентности позволяват ефективно изпълнение на длъжността.

 Онези, които са получили слаба оценка, ще трябва да се явят на нова атестция след една година, като през това време работят с наставник – старши или главен учител. Ако за това време няма промяна и не са си научили урока, трябва да бъдат уволнени.

Някои преподаватели се страхуват, че оценяването от страна на колеги може да се превърне в "другарски съд" за разчистване на лични отношения. Други обаче са на мнение, че атестацията ще даде шанс да се изявят хората, които наистина се стремят да се развият в професията.

"Така най-сетне ни се развързват ръцете да уволняваме некадърни преподаватели, от които сега не можем да се отървем", коментира директор.

 Освен училищата, оценяването през октомври и ноември 2020 г. ще обхване детските градини, центровете за подкрепа за личностно развитие или регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, включително в Националния дворец на децата и Държавния логопедичен център.

 След това педагогическите специалисти ще минават на атестация на всеки 4 г. Ако междувременно са сменили местоработата си, за начало на 4-годишния период ще се счита постъпването в новото училище или градина.

 На същата процедура, но по други правила, ще подлежат и школските директори.