Турският корабособственик на „Вера Су" не се отказва от плавателния съд, но предвид състоянието му няма да изпрати екипаж - това съобщиха от Министерството на транспорта. Българските власти са го уведомили, че утре започва разтоварването на кораба, за да се избегне екокастрастрофа. Според прогнозата за следващите 2-3 дни времето ще позволи провеждането на операцията, съобщава БНТ.

При добро време вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика. Сухият карбамид ще бъде прехвърлен на надуваемите баржи, осигурени от Европейска агенция по морска безопасност, а след това на Пристанище Варна-Изток ще бъде прехвърлен в контейнери на БДЖ. Втечненият азотен тор ще бъде изпомпен в специализирания танкер „Галакси еко". От „Морска администрация" трябва да отговорят дали товарът изтича в морето.

"Запитали сме „Морска администрация" точно този въпрос за техническото състояние на кораба и товарния му отсек, но колегите казаха, че поради лошите метеорологични условия нямат достъп до кораба. Не може да говорим за сериозно замърсяване и очакваме нещата да вървят в правилната посока след започване на спасителната операция от „Морска администрация", заяви инж. Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите.

Ще продължи вземането на проби от морската вода от две места близо до носа на кораба и на 60 метра южно от него. По морската повърхност все още има и видими петна от нефтопродукти. Екперти твърдят, че ако замърсяването продължи, това може да доведе до сериозна екологична катастрофа по българското крайбрежие.

"В сравнение с карбамида петролните продукти са много по-опасни, много по-токсични, водят до много посериозни екологични проблеми след себе си. Ще засегнат и район по-голям, ще засегнат и повече организми. Във всички случаи това е по-страшният проблем", заяви Огняна Христова, химик в Института по океанология във Варна.

Към момента няма сериозно замърсяване на морската вода, анализите показват, че концентрацията на амониевия азот намалява, заявиха от Министерството на околната среда и водите. Според експертите това се дължи на морското течение, което разнася карбамида. Нови данни за замърсяването се очакват утре.