Бюлетината е същата, каквато беше на предходните такива избори. 28 са партиите и коалициите, има един независим кандидат от район Плевен. Няма промяна в стъпките, по които трябва да се гласува. 

Това заяви пред БТВ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

"Мястото, където се съхраняват машините и ще се съхраняват още, е същото, каквото беше когато  дойдоха в България. Това е един частен склад. От началото на 2021 г. по покана от МС към ЦИК е направен оглед и е установено, че складът отговаря на всички изисквания. През тези три години не е намерено решение машините да бъде преместени в държавен имот. Към момента нямало такъв свободен и затова държавата отново ще плаща наем на този склад. 45-50 хил. е наемът през обикновен период, когато е активен изборен период, разходите се повишат до 200 хил. лв. Машините са 12 837 на брой, каза още Нейкова. 

"Мисля, че винаги има рискове, но засега няма такива, които да доведат до момент, в който да няма машинно гласуване. По отношение на хартията, печатницата на БНБ е доставчика й, те ни гарантират, че напълно отговоря на изискванията, които производителят на машините е заявил. Ако има въпроси трябва да се отправят към банката", обясни председателят на ЦИК по отношение на хартията, с която ще се гласува.  

На 1 октомври изтече срокът, в който могат да се подават заявления за гласуване в чужбина. Нейкова каза, че до този момент са подадени 30 678 заявления, и са по-малко от тези на миналите парламентарни избори на 9 юни. 

"Ако някой е пропуснал да подаде, може да отиде, в която пожелае секция извън страната и да бъде дописан. Трябва му паспорт или лична карта и попълва декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място", заяви Нейкова. 

А до 12 октомври пък е срокът до който гражданите, трябва да подадат заявление, че искат да гласуват по настоящ адрес, а не по постоянен. Отново може електронно или в общината по настоящия адрес.