С близо 10 долара за барел поскъпна цената на петрола на световната борса през последните няколко дни. На фона на конфликта в Близкия изток черното злато скочи почти до 80 долара за барел, което е и най-високата му стойност от края на месец август насам.

Близкият изток произвежда около 1/3 от световните количества петрол, като от там минават и ключови транспортни артерии. Експертите смятат, че докато не стихне напрежението, цените на петрола ще останат по-високи. В края на миналата седмица изявление на американския президент Джо Байдън, че се обсъжда възможността за израелски удари срещу ирански нефтени обекти, допълнително прикова вниманието на анализаторите. Като друг фактор за възходящата тенденция в цената на петрола се посочи обявеният от Китай пакет икономически стимули, който може да доведе до засилено търсене на горива.

Това неизменно ще доведе до поскъпване и по колонките на родните бензиностанции, като според експерти се очаква постепенно увеличени до 10 ст./л през следващите седмици. По някои вериги горивата още днес отчетоха минимален ръст с 1-2 ст./л.

Към момента средната цена на масовия бензин А95 в страната е 2,48 лв./л, показва справка в специализираната платформа Fuelo. Дизелът се продава средно за 2,45 лв./л, а газта за 1,19 лв./кг. Област Пловдив традиционно предлага едни от най-евтините горива в страната (Бензин А95 – 2,45 лв./л, Дизел - 2,41 лв./л и Пропан Бутан - 1,17 лв./л) , като цените са по-ниски единствено в Ямбол. На трето място се нарежда столицата София. Най-скъпите горива в България са в Областите Смолян и Кърджали, следвани от Разград, Видин и Плевен.

Въпреки очакващото увеличение към днешна дата цените на двете водещи горива (бензин и дизел) са най-ниските от повече от 2 години насам. Само за последната една година в България бензин А 95 е поевтинял с 38 стотинки за литър. При дизела се наблюдава дори още по-голям спад в последната година - 45 стотинки.