Заповед за отваряне и последваща за затварянето на ТЕЦ Марица 3 в Димитровград създаде напрежение между ръководството и служителите на централата от една страна и екоминистерството от друга. ТЕЦ Марица 3 няма да започне работа отново, въпреки че тази сутрин от местната екоинспекция издадоха заповед за възобновяване на работата там. Това обяви ресорният министър Борислав Сандов и допълни, че отмяната за заповедта за затваряне на централата е станала под натиск.

От ТЕЦ-а обаче отричат обвиненията и обявиха голям протест в София следващата седмица. Междувременно стана ясно, че страната ни е осъдена заради чистотата на въздуха именно в Югоизточна България.

Сутринта в София трябваше да протестират служители на ТЕЦ Марица 3 срещу затварянето на инсталацията. Протестът обаче беше отменен. Обяснението - от регионалната инспекция по околна среда са отменили заповедта си за затваряне на ТЕЦ-а. Екоминистърът Борислав Сандов обаче обяви, че затварянето остава факт.

"ТЕЦ Марица 3 Димитровград системно нарушава във времето на своята експплоатация от май м.г. до април т.г. нивата на серен диоксид, установено от измервателната станция на Изпълнителна агенция по околна среда в Димитровград", заяви Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

През 2021 година има 30 превишения на среднодневната норма на серен диоксид във въздуха, а тази година само досега превишенията са 8, като в някои от случаите стойностите са превишени над 3 пъти, информираха от МОСВ. От ТЕЦ Марица 3 обаче отричат обвиненията.

"От комина излизат милион тона газове, които се пречистват. Нормално е в района на производствено предприятие да има минимални запрашавания, защото все пак работим с въглища. Но тези запрашавания по никакъв начин не водят до замърсявания на въздуха на Димитровград", коментира Юлиан Семерджиев, юрисконсулт на ТЕЦ Марица 3, предаде БНТ.

Освен това от предприятието твърдят, че трябва да работят през май, макар и с намален капацитет, за да подготвят инсталациите за планов ремонт през юни.

"Планираме ремонт, който е с цел подобряване на работата на съоръженията, но сме категорични, че този ремонт не го правим заради това, че нарушаваме качествата на атмосферния въздух", коментира Юлиан Семерджиев, юрисконсулт на ТЕЦ Марица 3.

Според министъра на околната среда и водите обаче ТЕЦ-ът не само че не изпълнява дадените вече предписания, но и оказва натиск върху местната екоинспекция да позволи той отново да работи.

"Било е ултиматум от представител на ТЕЦ Марица 3, към директора на регионалната инспекция. Ултиматум да се пусне временно да работи това предприятие", заяви Борислав Сандов.

От ТЕЦ-а отричат и тези обвинения.

А един от аргументите на министър Сандов ТЕЦ-ът да остане затворен е и днешното решение на Съда в Люксембург, според което в Югоизточна България системно се превишават стойностите на серен диоксид във въздуха.

"Това е констативно решение. Следва Европейската комисия да установи дали ние сме прекратили това нарушение. В противен случай ще отправи нов иск към европейския съд в Люксембург, който този път носи със себе си и финансови санкции за страната", заяви Борисолав Сандов, министър на околната среда и водите.

А дори и ден работа на ТЕЦ-а може да доведе до нови замърсявания в района и да се стигне до финансови санкции.

От управата на ТЕЦ Марица 3 Димитровград излязоха с позиция, в която определят като безумие и тотална недомислица да се затварят мощности, осигуряващи евтина енергия от местни източници по време на война. И допълват, че спирането само на една централа създава риск за повишаване на цените на тока.

Оттам обявиха и голям протест на енергетици следващата седмица в София. От ТЕЦ-а заявяват, че ще сезират прокуратурата за създалата се ситуация.