Предупреждения за голяма опасност от нови пожари.  Най-уязвимите  райони в страната са централните части на Дунавската равнина, долината на река Струма и Югоизточна България. Температурите тръгват нагоре, а според прогнозата на някои места термометрите ще показват до 40 градуса.

И туристите по морето ще усетят очакваните през тази седмица високи температури. И въпреки че жегите са по-поносими край морския бряг, те са безопасни само за хората в добро здраве. 

Изложени на най-трудни условия през летните горещници са имено спасителите на плажа, които освен че са на открито при тежките метеорологични условия, са и на работа. Морските гардове споделят че балансират с течности и разхлаждане в морето, но повтарят това, за което апелират и медиците.

"Случват се да припадат в морето, някои получават инсулти. Случвало се е. Три четири случая имаше инсулти във водата. Пак поради много високите горещини. Такива хора с ниско кръвно или възрастни не трябва да посещават плажа в това време от 10 до 16 следобяд", казва пред Нова тв спасителят Веселин Илиев.
 
Спасителите на плажа са категорични и че комбинацията на алкохол и слънце води точно до това - колабиране и често фатални последици. И споделят, че по време на жегите вместо да следят за живота на туристите в морето, се налага да са ангажирани и на пясъчната ивица.
 
Веселин Илиев споделя, че търсят загубени деца, справят се с побоища на плажа
 
А според плажуващите, най-добрата рецепта против големите жеги е простичка: Вода, сладолед, чадър, море, повече течности, повече на море.

Опасенията на плажуващите, че солената вода ще навреди на кожата им пък се оказват неоснователни.

"Солената вода, напротив, аз съм доволна, на мен ми става по-хубава кожата. Солена вода и слънце на мен ми става по-хубава кожата", казва плажуваща.
 
Според летуващи на морето никога не е толкова горещо колкото вътрешността на страната.

Медици напомнят, че при здравословни проблеми плажът и разхлаждането в морето не са препоръчителни.