
Големи търговски вериги у нас минават на вносно свинско, показа проверка на TrafficNews. В хипермаркети, които до скоро предлагаха месо родно производство под собствена марка, вече са заложили на пържоли от Франция. В момента то се предлага предимно на промоция.
Причината е епидемията от африканска чума по свинете /АЧС/ у нас, която вече порази пет индустриални свинекомплекса.
След русенските Николово /17 000 прасета/, Бръшлен /40 000/ и Голямо Враново /30 000/, заразата се прехвърли в силистренско – в ситовското село Попина /17 000/ и Ветрен /8253/. За положителни проби за АЧС в последната свинеферма от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ обявиха късно в петък.
Отрицателни засега са единствено пробите от четвъртия свинекомплекс в русенското село Юделник.
„Месото за прясна консумация в магазините е предимно от българските свинеферми. Производителите на колбаси обаче отдавна разчитат основно на внос”, каза Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите у нас. По думите му, още преди епидемията да навлезе у нас, над 70% от свинското е било от внос от ЕС, предимно от Германия и Франция.
Явно, че след като 105 000 свине от индустриалните ферми са нарочени за евтаназиране, както и още десетки хиляди от малките стопанства и задния двор на къщите, то вносът ще се увеличи.
Проблемът обаче е, че и цените в Европа скачат нагоре. Причината е огромното търсене, тъй като заради АЧС в Китай, пазарът на ЕС е станал основен и за търговците от Азия. Експортът на Изток се е увеличил с 62% спрямо същия период на миналата година.
Освен за Китай, увеличение на износа има и за Япония /18%/, Австралия /40 на сто/ и Южна Корея /15%/.
От началото на годината цените на свинското в Германия е скочило с 40%, според родни месопреработватели. Във Франция и Испания ръстът е с 30%, като се очаква да се увеличава.
Всичко това неминуемо ще се отрази и на цените и у нас. Вече има едно поскъпване заради скока в Европа, ситуацията с АЧС ще доведе до ново вдигане на цените, прогнозира Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите пред БТВ.
В същото време търговците няма да посмеят да вдигат много цените, защото има спад в потреблението. „Има лек отлив от 5% в консумацията на свинско”, каза още Вътев.
Той е категоричен, че до дефицит на месо едва ли ще се стигне, но загубите за целия отрасъл ще са за милиарди левове.
Според председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов, вдигането на цените у нас е спекулативно заради постоянното говорене за АЧС. „Месото поскъпна с 80 ст. – от 7,75-7,80 лева, стигнахме до 8,30 лв., което е абсолютно спекулативна цена. Но на световния пазар цената пада. На чикагската борса поевтинявенето е от 1,90 на 165 долара.
Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването", категоричен е Иванов. По думите му, има свръхпредлагане, пазарът е свръхконкурентен и няма фактори, които да подтикват към по-висока цена.
„И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре уреголиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо, каза още председателят на ДКСБТ.
Още от категорията
Виж всички
Камион се запали, затвориха движението край Хасково СНИМКИ

МВР обяви младо момиче за национално издирване

Военноморските сили унищожиха надводен дрон край Варна
Акценти
Виж всички




Почина холивудската легенда Робърт Редфорд



Ученик от Хасково извади оръжие и стреля в класната стая
