През февруари догодина започват преговори по проект за глобално споразумение за по-добра борба със следващата пандемия. Това реши Световната здравна организация след тридневни дискусии в Женева, съобщава "Асошиейтед прес". От понеделник 194-те страни членки на СЗО подготвят договор за пандемията, чиято цел е да гарантира, че погрешната реакция, превърнала COVID-19 в световна криза, няма да се повтори.

В последния ден от преговорите те "се съгласиха да разработят първия проект на правно обвързващо споразумение, предназначено да предпази света от бъдещи пандемии", посочват от СЗО.

"Този "нулев проект" на споразумението за пандемиите, вкоренен в Конституцията на СЗО, ще бъде обсъден на 27 февруари 2023 г.", допълва се в изявлението на организацията.

Решението идва няколко дни преди третата годишнина от появата на коронавируса в Китай, преди той да се разпространи в целия свят, причинявайки най-тежката пандемия от век насам. Вирусът причини смъртта на 6,6 милиона души, струва на държавите трилиони долари и разкри неравенството в достъпа до здравеопазване и лекарства по света.

Въздействието на пандемията върху човешкия живот, икономиките и обществата като цяло никога не трябва да бъде забравяно, подчерта Прешъс Мацосо от Южна Африка, член на преговорния орган на СЗО, който ще работи по проекта.

"Най-добрият шанс, който имаме днес като световна общност, да предотвратим повторение на миналото, е да се обединим и да разработим глобално споразумение, което да предпази обществата от бъдещи пандемични заплахи", посочи още тя.

Въпросният концептуален "нулев проект" ще трябва да засили готовността на държавите, като същевременно вземе предвид въпросите за справедливостта, поясни Мацосо.

Предизвикателството в крайна сметка ще бъде намирането на баланс между смел подход и възможности за действие и решение, с което всички страни могат да се съгласят.

Памела Хамамото, водещият преговарящ от страна на Съединените щати, заяви по-рано през седмицата, че "има много неща, които трябва да се променят", преди САЩ да подпишат проекта.

Тя отбеляза, че Вашингтон иска да види прозрачност в споразумението - например обещание за бърз и всеобхватен обмен на данни между страните.

Процесът за постигане на споразумение започна в края на 2021 г., като се предвижда правно обвързващ текст да бъде приет до пролетта на 2024 г.