Американски хирург осигури нормален живот на трима пловдивчани с тежки лицеви проблеми и дефекти. Операциите при пациентите, за които това не били първи хирургически интервенции, продължавали по 7-8 часа. Специалистът по хирургия на главата и шията д-р Дъглас Дидо бе в МБАЛ „Пловдив” по покана на началника на отделението „Уши, нос и гърло” д-р Асен Асенов, пише "Монитор".

„Огромно изпитание е да поправяш чужди грешки. Случаите бяха не само изключително трудни, но и изискваха продължителна работа”, призна щатският специалист.

Първата операция е била на млада жена с тежък дефект в структурата на носната пирамида, която е претърпяла преди това три неуспешни ринопластики. Операцията на 29-годишната пловдивчанка е продължила 7 часа.

„Успяхме да компенсираме дефекта посредством костно-хрущялна присадка от носната преграда, без да се налага да се взема материал от други места”, каза д-р Асенов. Той подчерта, че лекарите са работили в трудни условия – при стеснено поле за действие и много голям дефект.

Вторият пациент също е претърпял три операции, но от рецидивиращ карцином на кожата на носа, довел до необходимостта и от няколко последващи ринопластики. Въпреки лечението, 55-годишният мъж имал козметичен дефект на едната ноздра. Специалистите от болница „Пловдив” приели да го оперират, тъй като от 6 месеца онкологичното заболяване е в ремисия.

Възстановяването на ноздрата отнело осем часа в операционната. „Д-р Дидо приложи изключително елегантен метод - чрез попълване с тъкани бе премахната деформация на меките части на носа при 40-годишна пловдивчанка”, каза още д-р Асенов. По думите му и тази пациентка преди това е преживяла две неуспешни реконструктивни интервенции.

Едновременно с операциите американският гост консултира над 15 проблемни пациенти, които се нуждаят от пластики.

„В моята 38-годишна практика съм мислил да приложа някои иновативни техники, които видях завеждащият д-р Асенов да изпълнява с лекота, но не съм го направил. Посещението в Пловдив също обогати моя опит”, призна щатският хирург. Той не скри, че напълно подкрепя стремежа на хората да изглеждат добре и заради това да правят някои промени във външния си вид. В САЩ най-често ползваната пластична интервенция е поставянето на ботокс, от което се възползват над 3 милиона души на година. На липосукция се подлагат около 800 000 американци, а 700 000 си правят фейслифт.  

Д-р Асенов отправил поканата си към американския си колега да посети болница „Пловдив”  по време на най-големия форум по ринопластика, проведен в Милано този март. Преди да оперира в Пловдив, американският лекар изнесъл две лекции пред колеги от Българското ринологично дружество. В едната посочил как в Щатите планират и проследяват пациенти с ринопластики, а във втората споделил своя 30-годишен опит от приложение на различни техникивъв фейслифта.

Д-р Дидо има частна клиника в Палм Бийч Гардънс във Флорида. Зад гърба си има над 4000 операции на лице и нос, над 2000 фейслифта и още толкова липосукци.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg