Свършиха бутилките за автомобилни газови уредби в Русе. От сервизите за монтаж уточниха, че това се случва на много места, а малкото останали са на двойна цена. Кризата е заради засилените проверки на КАТ за законно монтиране на този вид уредби в автомобилите, съобщи Нова тв.

70% от газовите уредби в колите са нередовни, казват собственици на сервизи в Русе. И въпреки, че специфичния ред за узаконяване на газовите системи на колите е въведен с нардеба от 2014 година, едва през февруари започнаха проверките на КАТ. А глобата за нередовна газова уредба е 150 лева. „Бутилките свършиха като почнаха да глобяват, настъпи наплива и бутилките свършиха“, казва Цветомир Цанков, собственик на сервиз.

В неговия обект за монтаж и обслужване на автомобилни газови уредби на ден преминават поне по 30 клиенти, онези обаче които искат да закупят нова газова бутилка, която да бъде монтирана в автомобила им ще бъдат записани едва през юни. Така оказва се, не било само в Русе.В ямбол казват, че те там техният сервиз записват за юни. Ако една бутилка досега е струвала 100 лева сега струва над 200 лева“, допълва Цанков.

Повечето собственици на коли с газ системи не са минавали технически преглед на уредбите поне 10-15 години. Това била причина да се вдигнат цените на бутилките и да се извият километрични опашки пред гишетата на КАТ.

От Пътната полиция са отворили повече такива и така успели да поемат първата вълна чакащи в сектор пътна полиция в Русе са регистрирали средно по 70 автомобила на ден. В момента опашки за регистрация на автомобилни уредби няма, защото няма газови бутилки. Следващият наплив се очаква през лятото.